Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Okt.2019, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gugl 'mašinskim učenjem' poboljšao svoj algoritam za pretragu

"Gugl" (Google) je objavio da je na algoritmu svog pretraživača postigao "svoj najveći proboj" za mnogo godina, iznoseći, mimo običaja, i pojedine detalje o svojoj tajnoj formuli.

Taj tehnološki gigant koristi "mašinsko učenje" da bi njegov pretraživač poboljšao razumevanje upita na engleskom jeziku.

"Gugl" je u petak objavio da je prošle godine razvio tehniku za analizu "prirodnog jezika", zasnovanu na tehnologiji koja se zove BERT (Bidirectional Encoder >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Representations from Transformers) koja može da tokom pretrage razume razne reči unutar rečenice, a ne samo izolovane jednu po jednu.

Softver "Gugla" treba da kao i čovek, iz konteksta utvrdi značenje upita, čak i kad je on nejasan ili kad izgleda da nema mnogo smisla.

"Značajno poboljšavamo naše razumevanje pretrage, što predstavlja najveći pomak u poslednjih pet godina i jedan od glavnih napretka u (onlajn) istoriji istraživanja", rekao je Pandu Naiak, potpredsednik Gugla, u blogu.

Neki od modela koje je razvio BERT su toliko složeni, da zahtevaju ultra-moćne procesore, dizajnirane posebno za "oblak" (cloud computing - daljinsko računarstvo), precizira Gugl.

"Primjenjujući BERT modele i na hijerarhiju i na izvode koji se pojavljuju u rezultatima, možemo bolje pomoći nalaženje informacija", rekao je Naiak.

"U pogledu rangiranja rezultata, tehnologija će pomoći pretraživaču da bolje razume deset odsto pretrage verziji na engleskom jeziku, u Sjedinjenim Državama", dodao je on.

On je dao primer upita na engleskom jeziku "2019 putovanje Brazil u SAD viza" i objasnio da ranije algoritmi nisu razumeli sve priloge, već su na takav upit kao odogovr davali rezultat o američkim državljanima koji idu u Brazil. Ali, "pomoću BERT-a, pretraživač je u stanju da uhvati nijansu", rekao je on.

Google je rekao da želi da postepeno proširi ta poboljšanja i na druge jezike i u druge regione sveta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gugl 'mašinskim učenjem' poboljšao svoj algoritam za pretragu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Okt.2019

Gugl (Google) je objavio da je na algoritmu svog pretraživača postigao "svoj najveći proboj" za mnogo godina, iznoseći, mimo običaja, i pojedine detalje o svojoj tajnoj formuli, javlja AFP. Taj tehnološki gigant koristi "mašinsko učenje" da bi njegov pretraživač poboljšao razumevanje upita...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.