Gruevskom ostaje pasoš, uprkos zahtevu Tužilaštva

Izvor: B92, 11.Jun.2016, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruevskom ostaje pasoš, uprkos zahtevu Tužilaštva

Skoplje -- Sudija za prethodni postupak krivičnog suda odbacio je zahtev Tužilaštva za prisluškivane razgovore da oduzme pasoš bivšem premijeru Nikoli Gruevskom.

On je osumnjičen u slučaju nezakonitog rušenja kompleksa "Kosmos".

Sudija je odbacio i zahtev za oduzimanje pasoša još dvojici osumnjičenih u slučaju koji je nazvan TNT bivšem ministru za transport i veze i visokom funcioneru VMRO DPMNE Miletu Janakievskom I Toniju Trajkovskom, predsednika skopske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opštine Gazi Baba na čijoj teritoriji je bio izgrađen "Kosmos".

Bivši premijer i lider vladajuće VMRO DPMNE Gruevski se u sudu na ispitivanju zadržao nešto više od pola sata, a nakon toga je ispred suda, u izjavi novinarima žestoko napao specijalnu tužiteljku Katicu Janevu i optužio je da radi po nalogu lidera opzicionog SDSM Zorana Zaeva. Bivši premijer je istakao da nema nameru da beži iz Makedonije. Gruevski je rekao da njegov politički protivnik Zaev pokušava da njega i njegove saradnika prikaže kao kriminalce.

Pred sudom je i gradonačelnik Gazi Babe Toni Trajkovski rekao da je procedura za rušenja “Kosmosa” bila zakonita, dok je treći osumnjičeni u slučaju TNT Mile Janakievski izašao na zadnja vrata i tako izbegao novinare.

Specijalno tužilaštvo sumnjiči Gruevskog, Janakievskog i Trajkovskog za nezakonito rušenje objekta biznismena i predsednika Partije za evropsku budućnost (PEI) Fijata Canovskog, nedugo posle parlamentarnih izbora 2011 godine.

Tužiteljka Fatime Fetat je, predstavljajući slučaj TNT 21. aprila, istakla da je to klasičan primer kriminalne sprege između centralne i lokalne vlasti, u kojoj su učestvovali bivši premijer Gruevski, blvši ministar za saobraćaj i veze Miel Janakievski i gradonačelnik Opštine Gazi Baba.

Prema tužilaštvu, objekat je srušen kao osveta Canovskom zbog drugačijih političkih stavova od vladajuće VMRO DPMNE, odnosno zato što je raskinuo koliciju sa tom strankom i ušao u partnestvo sa opozicionim Socijaldemokratskim savezom Makedonije (SDSM).

Specijalno tužilaštvo je bilo je zatražilo od suda da se Gruevski, Janakievski i Trajkovaski pozovu na saslušanje i da im se "izrekne mera opreza", jer su osumnjičeni u slučaju koji vodi to tužilaštvo.

Trojica osumnjičenih političara u slučaju TNT nisu mogli ranije da budu pozvani na saslušanje jer su bili abolirani odlukom predsednika Makedonije Đorđa Ivanova od 12. aprila, koju je poništio 27. maja, posle brojnih zahteva opozicije i međunarodne zajednice, kao i svakodnevnih građanskih protesta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.