Grubo prekršen Dejton: Srbe i Hrvate prekrstila u Bošnjake

Izvor: B92, 27.Jan.2022, 08:20

Grubo prekršen Dejton: Srbe i Hrvate prekrstila u Bošnjake

Lapsus ili namera, juče je u Bosni i Hercegovini došlo do kršenja Dejtonskog sporazuma.

Uz osmeh i kurtoazne poruke da se raduje što je ponovo u Sarajevu, Angelina Ajhorst, direktorka pri Evropskoj službi za spoljne poslove, juče je Srbe i Hrvate u Bosni i Hercegovini praktično "prevela" u - Bošnjake.

Naime, ona je, u obraćanju posle sastanka sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, grubo prekršila dejtonski koncept o dva entiteta i tri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naroda. U izjavi za medije navela je da EU i SAD i dalje ostaju posvećeni Bosni i Hercegovini, njenoj jedinstvenosti i suverenitetu, a zatim je dodala:

"Zemlji mira i prosperiteta i jedne jedinstvene teritorije, jedne zemlje i jednog naroda."

Ostalo je nejasno da li je Ajhorstova napravila lapsus, ili je u jeku pritisaka na Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo izgovorila baš ono što su naumili pojedini krugovi sa Zapada - da RS utope u unitarnu BiH i da našim sunarodnicima s one strane Drine političkim inženjeringom nametnu novi identitet.

S druge strane, njen američki kolega, izaslanik za izborne reforme u BiH, Metju Palmer, koji je takođe u Sarajevu prisustvovao sastancima sa zvaničnicima BiH, odigrao je mnogo veštije. On je poslao poruku da Vašington u potpunosti podržava "EU perspektivu BiH, u skladu sa dejtonskim okvirom - jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda".

Skandalozan nastup Ajhorstove, po političkom analitičaru Dragomiru Anđelkoviću, u potpunosti je ogolio prave namere Zapada, a to je hegemonija i centralizacija BiH, nametanje onoga za šta su se muslimani borili tokom rata:

"Ovakva izjava samo će učvrstiti Srbe u nameri da se još energičnije bore za Srpsku i svoje interese. Jer, jasno je da im svi zapadni centri moći koji stoje iza sarajevskog hegemonizma rade o glavi."

Na pitanje da li je ovo Ajhorstova izgovorila iz neznanja i nepoznavanja situacije u BiH ili sa namerom, Anđelković kaže:

"Ona je demonstrirala znanje koje je izbilo na površinu. Istovremeno, pokazala je marketinško neznanje, nesposobnost da se prilagodi onim klišeima i formulama koje obično koriste da sakriju svoje prave namere. Palmer je pak tu mnogo mudriji, ali suštinski je potpuno ogoljeno ko stoji iza sarajevskog ekstremizma."

Palmer i Ajhorstova juče su se založili i za jačanje institucionalnog okvira BiH, naglasili su da je izborna reforma od ključnog značaja, a snažne i funkcionalne institucije krucijalne za izlazak Bosne iz trenutne političke krize.

Američki diplomata ukazao je i da je važno da Federacija BiH bude u ravnoteži sa RS, što će, kako je naveo, omogućiti funkcionalan dejtonski sistem koji će svim građanima BiH davati i pružati dobre usluge. Istakao je i da se u institucionalnom okviru odražavaju prava konstitutivnih naroda.

"Sve ovo se može postići, ali nije jednostavno. I vrlo malo je vremena ostalo. Važno je da se nastave planovi za izbore na jesen, a ako se prave izmene u izborom sistemu, one moraju biti minimalno šest meseci pre."

"Republika Srpska predložiće poseban zakon o zabrani nazivanja genocidnim kolektiviteta ili nacionalne grupe, po kojem će kazna zatvora za ovo delo biti pet godina", poručio je juče srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i lider SNSD, nakon sastanka sa Palmerom i Ajhorst u Sarajevu, kojem su prisustvovali i drugi lideri stranaka parlamentarne većine u RS.

Dodik je ponovio da Srpska ne odustaje od toga da treba povući zakon o kažnjavanju negiranja genocida, koji je nametnuo bivši visoki predstavnih Valentin Incko. Pojasnio je i da će se u zakonskom predlogu RS tražiti kazna za svakog ko BiH, Srpsku, Federaciju, Brčko ili kantone nazove genocidnim.

"Ako to prihvate naši partneri u Parlamentu, a ne vidim razlog da se to ne desi, mi smo spremni da učestvujemo u radu institucija na nivou BiH."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

LAPSUS ILI NAMERA? Angelina Ajhorst Srbe i Hrvate u Bosni i Hercegovini prekrstila Bošnjake?

Izvor: Kurir, 27.Jan.2022

U Bosni i Hercegovini juče je, slučajno ili namerno, došlo do kršenja Dejtonskog sporazuma.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.