Grubješić: Kurtijevi potezi očekivani, ali ne znači da su racionalni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2022, 16:39

Grubješić: Kurtijevi potezi očekivani, ali ne znači da su racionalni

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ocenjuje da su najnoviji potezi Aljbina Kurtija, poput imenovanja Nenada Rašića za ministra, nakon izlaska Srba iz prištinskih institucija očekivani, ali da to ne znači da su racionalni i da doprinose miru i stabilnosti.

Nažalost, svakim danom se pokazuje da kad vučete takve neracionalne poteze, suštinski podrivate dijalog i mogućnost da se dođe do održivog rešenja, koje bi i srpsku i albansku zajednicu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kosovu pomirilo, a region učinilo stabilnijim, rekla je Grubješić za Tanjug.

Ona je ocenila da je i reakcija Brisela bila očekivana, budući da imaju taj stav da dve strane treba nešto da urade.

Nikad nisu dali nijednu izjavu koja bi išla u korist jedne strane ma koliko stvari bile očigledne, ali dobro, prva izjava je bila takva, druga već malo bolja. Ipak su shvatili da izbor Rašića nije ni u skladu sa kosovskim ustavom, ni u skladu sa demokratskom procedurom, plus ne doprinosi da se stvari pokrenu na bolje, rekla je Grubješić.

Navodeći da očekivanja od Brisela treba nisko spuštati, Grubješić kaže i da ipak očekuje od njih malo više razumevanja za celokupnu situaciju koja je vrlo napeta.

Sve što se čini mora da ide u prilog smanjenju tenzija i u prilog održanja mira i stabilnosti, poručila je Grubješić.

Na pitanje o najavljenoj poseti specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini, Grubješić kaže da očekuje da iznese jasne stavove i odredi datum sastanka, ali ističe da taj datum ne može da se odredi pre nego započne formiranje Zajednice srpskih opština.

To je preduslov da bi se nastavilo sa dijalogom. To su očkivanja, da li će do toga doći, videćemo. Nisam sigurna da je Lajčak taj koji može da natera prištinsku stranu da krene sa formiranjem ZSO, tu ulogu bi trebalo da preuzmu SAD, smatra Grubješić.

Upitana da li su SAD ozbiljne u nameri da nateraju Prištinu da to uradi, Grubješić odgovara da zna da Amerika jedina može to da uradi, a ako se to prepusti EU, boji se, kaže, da od tog posla neće biti ništa.

Ali, hajde da damo šansu i jednima i drugima. Čini se da su svi zainteresovani da do nastavka dijaloga dođe, a doći će ako vidimo da se radi na formiranju ZSO, jasna je Grubješić.

Na pitanje da li očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić otići u Tiranu na samit EU - Zapadni Balkan, Grubješić kaže da bi razumela i da ide, i da ne ide, ali da navija za to da ide.

Važno je biti na mestu na kome se debatuje o budućnosti regiona, samim tim i o budućnosti Srbije. Mislim da bi bilo dobro da on uprkos svemu bude tamo, da iznese stavove i da se bori za njih, rekla je Grubješić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.