Greške DOS-a danas ispaštamo

Izvor: Press, 22.Jan.2011, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Greške DOS-a danas ispaštamo

Vlada koju je DOS formirao 25. januara 2001. godine imala je zadatak da obavi korenite promene srpskog društva, ubistvom premijera sve je zaustavljeno
U utorak će se navršiti tačno 10 godina otkako je 25. januara 2001. Zoran Đinđić formirao prvu demokratsku Vladu posle više od decenije vlasti Slobodana Miloševića i njegovog SPS-a. Vlada Demokratske opozicije Srbije (DOS) u istoriji će ostati upamćena po tome što se od nje mnogo očekivalo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << a njen mandat je završen tragično - atentatom na premijera Zorana Đinđića u martu 2003. godine.
Srpska javnost je danas, 10 godina nakon što je Đinđić sa svojim kabinetom položio zakletvu u Skupštini Srbije, veoma podeljena oko pitanja da li je ova Vlada načinila najveći demokratski napredak u Srbiji ili je to Vlada koja je propustila najviše šansi za normalizaciju života u ovoj zemlji. Većina tadašnjih ministara danas je izvan politike, neki nisu među živima, jedan broj je profitirao i ušao u biznis, a neki su zbog otvorenih afera završili i na sudu.
Isakov: Krivi za korupciju
Miodrag Isakov, potpredsednik Vlade u vreme Zorana Đinđića, kaže za Press da su svi problemi koje danas ima naša država proizvod pogrešne politike i pogrešnog koncepta reformi koje je sprovodila ta prva demokratska Vlada u Srbiji.
- To je bila svesna odluka da se čine potezi suprotni onima koje je DOS obećavao u takozvanom ugovoru sa narodom, kako bi se što bezbolnije prevazišao tranzicioni period. Najveći propust je nedonošenje novog Ustava, što nam je svima pre dolaska na vlast bio prioritet. Umesto toga, donošeni su novi zakoni suprotni važećem Ustavu, čime se stvarao pravni vakuum u kome svako može da radi šta hoće, a naročito vlast - priča Isakov za Press i dodaje: „Donošeni zakoni su mogli, ali nisu morali da se sprovode, jer su uvek mogli da budu osporeni u odnosu na Ustav. Nije donet zakon o lustraciji, o restituciji, a naročito je veliki propust što nismo napravili zakon o poreklu imovine. Bez toga nismo mogli da raskrstimo sa prethodnim vremenima".

Isakov kaže da je posledica tog vakuuma korupcija i ostale devijacije koje su izazivale podele u DOS-u i omogućavale delovima vlasti kolaboraciju sa raznim ostacima prošlih vremena, bezbednosnim službama, prljavim kapitalom.
Šumarac: Mnogo uradili
- Sve to je onemogućavalo istinski novi početak. Zoran Đinđić je bio pametniji i sposobniji od onih koji su došli posle njega i verovatno bi u kasnijem periodu povukao bolje poteze koji bi nas izvukli iz te praznine, ali zbog tragičnog ubistva to se nije desilo. Ovako oni koji su došli posle njega samo su razvukli taj mulj u kome se nalazimo. I danas smo svedoci hiperprodukcije zakona koji se selektivno primenjuju. A ako država ne poštuje svoje zakone, kako očekivati da će građani da ih poštuju - kaže Isakov.
S druge strane, Dragoslav Šumarac, ondašnji ministar građevine, kaže da je imajući u vidu kakvih je deset godina prethodilo njima Vlada Zorana Đinđića bila izlaz iz tunela.
- Zahvaljujući energiji Zorana Đinđića, Vlada Srbije je uspela da promeni imidž zemlje u svetu i da je prikaže kao nekog ko uvažava sve moderne principe zbog kojih smo danas u prilici da postanemo kandidat za članstvo u EU. Danas je teško opisati u kakvom je stanju bila država kada je formirana Vlada u januaru 2001. godine. Možda se u mom sektoru to najslikovitije videlo. Imali smo toliko porušenih mostova, zgrada, kuća koje je trebalo obnoviti. Na magistralnim putevima su bile ogromne rupe. Država je bila izbušena sa svih strana. Građevinska preduzeća su bila u haosu. Morali smo da vraćamo dugove preduzeća koja su napravljena za vreme obnove i izgradnje, a istovremeno da omogućimo subvencije, da ih podržimo kako bi nastavila da rade. Možda ja kao član te Vlade gledam subjektivno, ali moramo biti zadovoljni učinkom. Te dve godine su period neverovatnog poleta i entuzijazma u narodu. Verovatno jedini period u poslednjih par decenija kada su se naši uspešni ljudi vraćali iz inostranstva. Mogu samo da se nadam da će se ponovo u vreme ove krize javiti takav entuzijazam. Šta god govorili, ta Vlada je ostala kao simbol buđenja naroda i opomena da se ne treba svađati i ratovati, a pogotovo ne sa celim svetom - zaključuje Šumarac.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.