Granica postoji: Veliki broj građana Republike Srpske dao podršku institucijama

Izvor: B92, 13.Okt.2023, 22:24

"Granica postoji": Veliki broj građana Republike Srpske dao podršku institucijama

Na međuentitetskoj granici u Donjoj Sopotnici u Novom Goraždu održan je skup "Granica postoji" u znak podrške institucijama Republike Srpske.

I ovom skupu kao i svim prethodnim prisustvovao je veliki broj građana, njih oko 2.800.

Načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković rekla je da građani ovim mirnim skupom žele da pokažu da se oštro protive svakom obliku formalnog i neformalnog revidiranja Dejtonskog sporazuma, koji je polazna osnova za miran suživot >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i opstanak naroda na ovim područjima.

Predsjednik Boračke organizacije Novo Goražde Vitomir Mastilo zahvalio se za odziv i istakao da su time pokazali da vlada bratska sloga i jedinstvo.

"Sa ovog skupa dajem punu podršku predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i direktoru Sužbenog Glasnika Milanu Lukiću. Sa ovog mjesta pozivam naš narod i razuman svet da nas pogrešno ne protumače, jer znamo mi naše granice i želimo da u miru živimo i razvijamo prijateljske odnose. Poručujemo da je dosta provođenja sile jer granica postoji", naglasio je Mastilo.

Mastilo je podsetio da je narod, kada su to poslednji put uradili, skupo platio slobodu, ali i ona je ipak došla u trenutak kada su to oni hteli.

"U BiH danas u dva entiteta u miru i slozi žive sva tri konstituivna naroda i taj mir po svaku cenu moramo da očuvamo", rekao je Mastilo.

On je dodao da je Kristijan Šmit možda sin nekog neuspjelog vođe koji je provodio silu nad srpskim precima, pa se dosjetio da bi on to možda mogao dovršiti, ali kad je naišao na otpor čelnika Srpske počeo je podnositi neke nelegalne i nenadležne tužbe.

Predsednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila iz Foče Јanko Filipović da su institucije Republike Srpske jedini garant opstanka srpskog naroda na ovom prostoru.

"Svesni smo svi šta se dešava sa našim narodom, svi vidimo kako naši sunarodnici prolaze na Kosovu i Metohiji, progoni ih jedno po jedno, u Hrvatskoj na spomenicima je zabranjeno pisati ćirilicom. Zbog toga je dužnost i obaveza svakog od nas da čuva suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i političku nezavisnost Republike Srpske", istakao je Filipović.

Skupu pod motom "Granica postoji" prisustvovali su savjetnik predsednika Republike Srpske Branislav Okuka, izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH Boško Tomić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.

Prethodni skup održan je 6. oktobra na međuentitetskoj granici u Pelagićevu.

Osim u Pelagićevu, skupovi podrške su održani u Doboju, na Lapišnici u opštini Istočno Stari Grad, Ribniku, Foči, Oštroj Luci, Vlasenici, Istočnom Novom Sarajevu, Loparama i Nevesinju.

Na skupovima pod motom "Granica postoji" koji su počeli 1. septembra građani su iskazali protivljenje zbog podizanja optužnica pravosuđa BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.