Izvor: Nezavisne Novine, 25.Maj.2016, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gran pri "Europa Nostra 2016" Zemaljskom muzeju BiH

SARAJEVO - Zaposleni u Zemaljskom muzeju BiH i aktivisti akcije "Ja sam muzej" dobitnici su gran prija "Europa Nostra 2016", najveće evropske nagrade iz oblasti nasljeđa.

U istorijskom teatru "Zarzuela" u Madridu u utorak naveče je održana svečanost dodjele Evropske nagrade za kulturno nasljeđe "Europa Nostra 2016", a pored Zemaljskog muzeja BiH i Udruženja "Akcija", za nagrade u nekoliko kategorija borilo se 27 drugih laureata.

Zemaljski muzej BiH nagrađen >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je u kategoriji predanost radu, a nagrada je značajna i u pogledu novčanog udjela koji iznosi 10.000 evra. Takođe, ova bh. muzejska institucija jedan je od samo sedam dobitnika ovog gran prija.

"Europa Nostra" je jedan od najznačajnijih događaja u oblasti kulturnog nasljeđa na Starom kontinentu, a ovogodišnju dodjelu vodio je operski pjevač i predsjednik "Europe Nostre" Plasido Domingo i evropski komesar za obrazovanje Tibor Navrasis.

Priznanje su preuzeli Mirsad Sijarić, v.d. direktora Zemaljskog muzeja BiH, i direktorica Udruženja "Akcija" Sarajevo Aida Kalender.

Dobitnici nagrada su takođe imali priliku da predstave svoje projekte u oblasti nasljeđa tokom Sajma izvrsnosti u sjedištu Udruženja arhitekata Madrida.

"Dobili smo najveću nagradu za ono što smo u Sarajevu od pojedinaca nazivani kriminalcima i teroristima, često i od javnog mnjenja, zbog toga što smo se borili da zaštitimo i naš integritet i integritet institucije u kojoj radim - što je meni lično posebna satisfakcija. Ljudi u Evropskoj uniji i Evropskoj komisiji, odnosno relevantni ljudi, prepoznali su ono što smo mi radili, a nama u Bosni i Hercegovini očigledno treba malo više vremena da prepoznamo te iste stvari", rekao je Sijarić neposredno pred polazak u Madrid.

Akcija "Ja sam muzej" sprovedena je prošle godine, kako bi se pomoglo da dođe do otvaranja Zemaljskog muzeja BiH, koji je bio zatvoren tri godine, a podrazumijevala je solidarnost s radnicima Muzeja koji su bez plata dolazili na posao. Ova inicijativa okupila je javne ličnosti, kulturne i sportske radnike, akademske radnike, učenike i studente. Konkretnim činom solidarnosti oni su zajedno poslali poruku o hitnosti rješavanja situacije u kojoj se nalazi ovaj muzej, te je on konačno i ponovo otvoren za građane.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.