Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Avg.2020, 23:04

Gradonačelnik Dečana zatražio da kosovska policija zameni Kfor

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj pedložio je u pismu najvišim zvaničnicima Kosova 15 mera za rešenje problema izgradnje puta Dečane - Plav, u zaštićenoj zoni manastira Dečani.

Predložio je i da Kfor, koji trenutno obezbeđuje manastir Visoki Dečani, zameni Policija Kosova.

"Opštini Dečane je učinjeno mnogo nepravdi koje su i nesreće za ovaj grad i onemogućavaju odvijanje normalnog života, što je i u suprotnosti i sa razvojnim konceptom građana >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ove opštine i njihovog blagostanja", poručio je Ramosaj na početku pisma.

Kao prvo, Ramosaj ističe da bi opštini trebalo da bude dozvoljeno da izgradi put dužine pet kilometara u zaštićenoj zoni, kao i put kod Gušavca (izvora mineralne vode) dužine od tri kilometara.

Zatražio je od insititucija na centralnom nivou da se dečijem odmaralištu u Dečanima dodeli 18 hektara zemljišta, da se da u vlasništvo kompleks Ferijalnog saveza, kao i kompleks vila kompanije Napredak iz Đakovice površine od 1,7 hektara.

Zahtevao je i podršku izgradnji omladinskog centra, kompleksa kulturne baštine i turističkog sela, izgradnju šetališta pored reke Dečani koja prolazi kroz zaštićenu zonu, kao i šetališta od gimnazije "Braća Frašeri" do rampe iznad manastira.

Među zahtevima je i završetak infrastrukturnih radova u selu Bele i Plaće "uz podršku odgovarajućeg budžeta", prenos vlasništva na opštinu nad vilama iznad "Kozniera", Ski centra na planini Beleg, uz podršku iz budžeta.

Ramosaj je ujedno zatražio izmenu i dopunu Zakona o Nacionalnom parku i njegovo usklađivanje sa interesima opštine i građana, kao i elektrifikaciju planina Dečana, uz pomoć budžeta Kosova.

Na kraju je Ramosaj obavestio predsednika Kosova, predsednicu parlamenta i premijera Kosova da će put Dečani - Plav biti izgrađen na bilo koji način.Ramosaj je danas zatražio od premijera Hotija rešenje za novonastalu situaciju, i uz upozorenje da će put "svakako biti izgrađen", poručio mu da "država mora da reši katastrofu koju je stvorila u Dečanima".

Odlukom kosovskog premijera Avdulaha Hotija u subotu su obustavljeni radovi na putu Dečani - Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.