Građani veruju i ne veruju policiji, šizofrena situacija

Izvor: B92, 06.Nov.2018, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani veruju i ne veruju policiji, "šizofrena situacija"

Beograd -- Prema najnovijem istraživanju građani Srbije sve više veruju policiji, ali s druge strane smatraju da u njoj postoji mito i korupcija.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku predstaviće danas rezultate velikog istraživanja o stavovima građana o policiji, bezbednosti i korupciji.

Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže za Vesti TV Prva da građani danas imaju više poverenja u policiju što se najpre ofgleda u tome što oni danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policiji više prijavljuju slučajeve, a to opetznači da se stvara bezbednije društvo.

S druge strane, objašnjava on, negativan stav građana imaju o drugim segmentima rada policije - borbi protiv korupcije i odnosu sa političarima. Dakle, s jedne strane raste ta pozitivna percepcija i ljudi prijavljuju policiji više slučajeva, a s druge postoji taj negativan stav i to je jedna "šizofrena situacija", objasnio je on i navodi da građanima u vezi policije smeta što smatraju da u tom segmentupostoji mito i korupcija.

"Kako to može da se objasni? Dva su načina - jedan je da smo tranziciono društvo, i takve nelogičnosti postoje i u osatlim zemljama u regionu. Ono što je moglo da utiče na pozitivan stav građana o policiji je promocija rada policije, poput masovnih hapšenja", kazao je Elek.

"Korupcoija je sveprisutna u društvima a ono gde se najviše vidi, to jest gde građani smatraju da je najviše ima je saobraćajna policija‚ i to je iz godine u godinu isto i to je zato jer građani imaju najviše 'posla' s tom policijom", kaće Elek.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.