Građani Bora kupuju i po 100 kg šećera u strahu od nestašica i poskupljenja

Izvor: Blic, 14.Sep.2012, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Bora kupuju i po 100 kg šećera u strahu od nestašica i poskupljenja

U trgovinama u Boru građani prazne rafove ne pitajući za cenu ulja i šećera, pa je već nekoliko dana primetna sporadična nestašica ovih namirnica. Trgovci u Boru kažu da su dobavljači smanjili isporuku tih namirnica, koje se vrlo brzo rasprodaju kada stignu u prodavnice.

U Rodinom supermarketu u Boru kažu da se šećer prodaje na pakete, a bilo je kupaca koji su pazarili i po nekoliko stotina kilograma šećera.

Građani Bora strahuju od nestašice ovih životnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << namirnica, ali ih više brinu nezvanične najave da bi u maloprodaji ulje moglo da poskupi na neverovatnih 200 dinara.

Ulje i šećer stižu u radnje iz Robnih rezervi

Borani strahuju i od poskupljenja mesa, čija je cena u pojedinim mesarama već premašila 1.000 dinara. Cene mesa u Maxi diskontu kreću se od 590 pa do neverovatnih 1.300 dinara, koliko košta kilogram junećeg bifteka.

Zoran Andrejić iz Pokreta potrošača u Boru smatra da se u prodavnicama stvara veštačka nestašica, jer građani stvaraju zalihe tih namirnica u strahu od nove krize.

- Sve ide preko leđa građana. Normalno je da su ljudi uplašeni, zato što već 20 godina živimo u krizama, ratovima, redovima za šećer, kafu, ulje, tako da građani uzimaju mnogo više nego što im je potrebno - rekao je za Tanjug Andrejić.

On tvrdi da najveću cenu plaćaju potrošači. Iako Vlada najavljuje novu isporuku iz robnih rezervi, šećer se u Boru već prodaje po 120 dinara za kilogram, dok je cena ulja u pojedinim radnjama već skočila na 170 dinara.

To niko ne kontroliše, a građani kupuju i po višim cenama bez obzira na vladine uredbe, rekao je Andrejić.

Iz Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine najavili su da će iz Robnih rezervi biti preuzeto po 5. 000 tona ulja i šećera kako bi se sprečili poremećaji u snabdevanju tržišta.

Maksimalna cena ulja u maloprodaji će, zahvaljujući ovoj intervenciji, biti oko 142 dinara po litru, dok će maksimalna cena kilograma šećera iznositi oko 95 dinara.

VIDEO > Nestašica šećera u Boru:

Povezane vesti: Ulje i šećer stižu u radnje iz Robnih rezervi Ljajić: Povećanje PDV-a minimalno će uticati na rast cena Vlada zabranjuje izvoz soje, suncokreta i šećerne repe Komisija zabranila Kostiću da kupi kompaniju "Helenik šugar" Država će usloviti Kostića da snizi cenu šećera u Srbiji

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.