Grad nezadovoljan prihodom od poreza

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Mar.2015, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad nezadovoljan prihodom od poreza

BANJALUKA - Savjet za privredu, zapošljavanje, finansije i budžet grada je razmatrao pad prihoda po osnovu direktnih i poreza na dodatnu vrijednost (PDV) te načine njihovog povećanja.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao da je po osnovu PDV-a grad za četiri godine izgubio skoro 40 miliona KM, te da bi naplata direktnih poreza, shodno tome, trebalo da bude veća.

"Sa blizu 80 miliona koje smo imali prije četiri godine, velika je to razlika u diobi između entiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i lokalnih zajednica, kao i jedno vrijeme u koeficijentu koji je za grad bio nerealan", kazao je Gavranović, pojašnjavajući da PDV u ukupnom iznosu raste i da je najveće ubiranje istog u RS upravo u Banjaluci.

Što se tiče direktnih poreza, kazao je da nije oporezovana sva imovina koja bi mogla biti, te da je to osnovni problem, ali je naglasio da je to posao Poreske uprave RS, od koje je zatražio da "taj posao radi tako da gradu obezbijedi prihode koji mu pripadaju". Zato je, istaknuto je, pokrenuta inicijativa da se da mogućnost da se u ostavarenje tog prihoda uključe i lokalne zajednice.

Najavljeno je da će Skupština grada razmatrati svaku mogućnost ostvarivanja novih prihoda, te obavezati institucije da se ponašaju u skladu s tim. U Gradskoj upravi kažu da su preduzeli već niz mjera tokom usvajanja budžeta za 2015, kako bi olakšali privrednicima na području grada.

"Imamo subvencije za novo zapošljavanje koje su 750.000 KM. Za realizaciju projekata u oblasti poljoprivrede planirano je oko 1,8 miliona KM, a biće plasirana i sredstva u funkciji zapošljavanja na različitim projektima", rekao je gradonačelnik te dodao da je zato pokrenuta inicijativa da se da mogućnost da se u ostavarenje tog prihoda uključe i lokalne zajednice.

Tokom sjednice Savjeta bilo je riječi i o prijedlogu odluke o preimovanju Tehnološkog biznis parka u Ramićima u poslovnu zonu, za koju Marinko Umičević, član Savjeta, smatra da je pitanje opstanka grada, te da "treba štednju oporezovati kako bi taj novac bio ulagan".

Novi parkinzi

Jedna od mjera kojom će biti povećani prihodi u budžetu grada biće stvaranje novih parking mjesta i naplata njihovog korištenja. Pored toga, biće preispitivani ugovori o zakupu poslovnih prostora, ugovori koje grad ima s institucijima, Centrom za selo, dvoranom "Borik", "Akvanom". Koliko bi se na ovaj način dodatno novca slilo u gradsku kasu, nije poznato.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.