Gosti N1: U borbu protiv droge moramo svi, ne samo policija

Izvor: N1 televizija, 15.Nov.2018, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gosti N1: U borbu protiv droge moramo svi, ne samo policija

U borbu protiv droge i narkomanije moraju da budu uključeni svi - i iz policije, zdravstva, prosvete, civilnog društva, a i sami građani, kažu gosti emisije 360 stepeni. Naglašavaju da je najbolje, ali i najjeftinije baviti se prevencijom koja podrazumeva edukaciju svih učesnika u društvu o ovom problemu.

Direktor Kancelarije za borbu protiv droge Milan Pekić i Bojan Arsenijević iz organizacije "Regeneracija" smatraju da celo društvo treba da se suprotstavi i bavi ovim >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << problemom, kao i da ta borba mora da bude stalna.

"Droga je problem svih nas... Ne može samo policija da se suprotstvavlja tome, celo društvo mora da bude uključeno, ne može se reći 'oni moraju da to reše'", ocenio je Pekić.

Edukacija mora da bude, kako kaže, stalan proces.

"Ne možete da odredite koliko ćete se baviti edukacijom. To mora biti stalni proces koji će ući u obrazovni sistem, da edukujemo od 5. razreda pa nagore", dodaje.

 Arsenijević je kazao da je Srbija poznata po zaplenama i da država odrađuje svoj posao, ali da to nije dovoljno.

"Moramo svi uzeti učešća. Posebno je važna edukacija mladih. Istraživanja pokazuju da ako Pekić ili ja odemo i pričamo im o drogama, mi ćemo ih, kako kažu, smarati...Upravo drugi mladi imaju veliku ulogu u edukaciji, pokazalo se da oni imaju najveći uticaj na svoje prijatelje...Treba staviti akcenat na vršnjačku edukaciju", rekao je Arsenijević.

Za uticaj vršnjaka znaju i dileri, te ih i oni koriste za prodaju droge.

"Dileri nađu nekog učenika da radi umesto njih. Prvo, on je maloletan, krivično neodgovoran, odnosno ima mali stepen krivične odgovornosti, a drugo, opojnu drogu će vam ponuditi neko od prijatelja, vaših vršnjaka...I tako se zloupotrebljava", kaže Pekić.

Arsenijević to naziva negativnom edukacijom preko vršnjaka, u obrnutom smeru.

Nalet droga s kineskog tržišta

Mediji često pišu o novim psihoaktivnim supstancama koje stižu s kineskog tržišta i koje su jeftinije i pristupačnije mladima.

"I taj lanac nikada neće biti prekinut", kaže Arsenijević. "Kinezi imaju hiperprodukciju novih psihoaktivnih supstanci. Svaki drugi dan izađe neka nova droga...Oni je izbacuju na tržiste preko dark neta, i svako ko se udubi u tu materiju može vrlo lako da nađe kako da je naruči i to po prilicno jeftinim cenama i velike čistoće", objasnio je.

Arsenijević kaže da su žrtve pre svega mlade osobe.

"U razgovoru s mladima, dosta njih mi je na raznim festivalima potvdilo da postoji trend takmičenja ko će uneti više tih tableta u sebe, i to je već problem", kaže gost N1.

Istraživanje koje je uradila "Regeneracija", a koje je obuhvatilo oko 3.500 osoba od 18 do 35 godina, pokazalo je da je 86 odsto ispitanika probalo alkohol, kaže Arsenijević.

"Na alkohol svi zaboravljamo. A alkohol je, pored duvana, najrasprostranjenija psihoaktivna supstanca...Alkohol je pritom kod nas u kulturi prihvatljiv...Prema istom istraživanju, 66 posto ispitanika probalo je kanabis, 32 posto spid, a oko 25 posto kokain. Ono što je zaista veliki problem je da je svaka deseta osoba uzela supstancu za koju uopšte nije znala šta je", kazao je Arsenijević.

Prema njegovim rečima, na nekim muzičkim festivalima u svetu postoje punktovi na kojima korisnici mogu da donesu "mrvicu svoje supstance, da je testiraju i da dobiju informaciju o čemu se radi".

"Na taj način saznate da li je to zaista ekstazi ili se nalazi pitaj Boga šta, što može da me otruje. Na osnovu toga, ja mogu da donesem odluku da li ću uzeti tu supstancu...A mi bismo mogli da dobijamo podatke šta se nalazi na tržištu. Međutim, naši zakoni to ne dozvoljavaju", rekao je Arsenijević.

Pekić kaže da je Ministarstvo zdravlja uspostavilo sistem ranog upozoravanja o pojavi novih droga.

Kako kaže, radi se i stalna edukacija.

"Ministarstvo prosvete, MUP, ministarstva socijalne zaštite i zdravlja oformili su grupu koja radi na izradi akta, upustva o postupanju u vaspitnim ustanovama kada se pronađe droga. Jer sve što radite, mora biti po važećim zakonima. E kada profesor ili nastavnik posumnja da je dete pod dejstvom narkotika, on će znati koju službu će zvati. Neće nastavnik primenjivati meru, ali će imati uputstva kako da postupa", kazao je Pekić.

Na pitanje da li država uspeva da se bori protiv narkomanije i narko kartela, Pekić kaže da "država uspeva da rešava taj problem".

"Živimo u velegradu, grad u koji svi vole da dođu. Tako veliki bgrad nosi svoje običaje, svoje zakone, ali ne bih rekao da država ne uspeva da rešava taj problem. Kada vidite koliko je procesuiranih slučajeva, koliko nerešenih, onda možete imati donekle sliku", kaže Pekić.

Prevencija "najjeftiniji način" borbe

Direktor Kancelarije za borbu protiv droge kaže i da je izrađen novi akcioni plan 2018-2021, za koji su se, dodaje, trudili da bude ostvariv.

"Ne da bude estetski lep, već da bude ostvariv. Mora da se pojača prevencija, jer je ona majka svakog uspeha, ona mora biti stalna i na svim nivoima", kaže Pekić.

Preventiva daje najbolje rezultate, a najjeftinija je, dodao je Arsenijević.

I za to će biti para, kaže Pekić.

"Kada je u pitanju prevencija, kada je u pitanju zdravlje, u novom akcionom planu smo vodili računa i o tome. Da ne pravimo lep plan, nego realan...Novac neće biti problem u tom domenu", kaže Pekić.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Emisija 360 stepeni o borbi protiv droge i narkomanije

Izvor: N1 televizija, 15.Nov.2018

U borbu protiv droge i narkomanije moraju da budu uključeni svi - i iz policije, zdravstva, prosvete, civilnog društva, a i sami građani, kažu gosti emisije 360 stepeni. Naglašavaju da je najbolje, ali i najjeftinije baviti se prevencijom koja podrazumeva edukaciju svih učesnika u društvu o ovom...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.