Gornji dom zadao udarac Terezi Mej: Uslovi za Bregzit

Izvor: B92, 02.Mar.2017, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gornji dom zadao udarac Terezi Mej: Uslovi za Bregzit

London -- Britanski gornji Dom lordova glasao je za izmene plana premijerke Tereze Mej prema po kojima će ona moći da pokrene pregovore o Bregzitu.

Kako se navodi, Mejova će to moći da uradi samo ako obeća zaštitu prava tri miliona građana EU koji žive u Velikoj Britaniji.

Sa 358 glasova za usvajanje i 256 protiv tog predloga, Dom lordova je glasao za amandman na zakon o EU kojim se od vlade traži da objavi predloge o tome kako će biti zaštićena prava državljana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU koji trenutno žive u Britaniji, u roku od tri meseca od pokretanja pregovora o izlasku, prenosi Rojters.

Ta odluka ne dovodi u pitanje plan zakona koji dozvoljava aktiviranje člana 50 Lisabonskog sporazuma, ali će izazvati kašnjenje usvajanja tog teksta koji omogućava pokretanje procedure napuštanja EU.

Vlada je saopštila da je razočarana zbog ovakvog ishoda glasanja, ali je Mejova naglasila da ostaje pri nameri da pokrene Bregzit pre kraja marta, bez obzira na odluku Gornjeg doma.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.