Dom lordova zadao udarac Terezi Mej

Izvor: RTS, 02.Mar.2017, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dom lordova zadao udarac Terezi Mej

Gornji dom britanskog parlamenta glasao je za izmene plana premijerke Tereze Mej, prema kojima će ona moći da pokrene pregovore o Bregzitu samo ako obeća zaštitu prava tri miliona građana EU koji žive u Velikoj Britaniji.
Sa 358 glasova, i 256 protiv, Dom lordova je glasao za amandman na zakon o EU kojim se od vlade traži da objavi predloge o tome kako će biti zaštićena prava državljana EU >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji trenutno žive u Britaniji, u roku od tri meseca od pokretanja pregovora o izlasku, prenosi Rojters.

Ta odluka ne dovodi u pitanje plan zakona koji dozvoljava aktiviranje člana 50 Lisabonskog sporazuma, ali će izazvati kašnjenje usvajanja tog teksta koji omogućava pokretanje procedure napuštanja EU.
Vlada je saopštila da je razočarana takvim ishodom glasanja, ali je Mejova naglasila da ostaje pri nameri da pokrene Bregzit pre kraja marta, bez obzira na odluku Gornjeg doma.
Mej je istakla da želi da garantuje prava građanima EU, ali da se nada da se to može rešiti nakon što pregovori počnu. Dodala je da ne želi da pregovara o tome dok druge zemlje članice ne obećaju isti tretman Britanaca koji žive u inostranstvu.
Vlada se nada da će sprečiti promene plana kada se legislacija nađe pred Donjim domom parlamenta, koji je pre dva meseca izglasao bez promena.
"Premijerka Tereza Mej, bila je jasna oko toga da je pre svega potrebna legislacija u koju se parlament neće mešati, kako bi ona zvanično pokrenula razgovore o napuštanju Evropske unije", saopštio je njen portparol.
Dodao je da su članovi Donjeg doma već izglasali predlog bez ikakvih promena i da očekuje da će ponovo biti tako.
Gornji dom, poznatiji i kao Dom lordova, raspravljaće moguće promene predlogu Tereze Mej 7. marta, nakon čega će predlog biti predstavljen pred Donjim domom, oko 13. marta.
Član lordova i opozicionar iz stranke liberal-demokrata Dik Njubi rekao je za televiziju Skaj njuz da nema sumnje da će predlog proći i da će lordovi popustiti, ali je dodao da je suluda ideja da će glasanje pomeriti rok o početku pregovora koji je zakazan za 31. mart.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bregzit: Nove komplikacije za britansku vladu

Izvor: EurActiv Srbija, 02.Mar.2017

Gornji dom britanskog parlamenta usvojio je amandman na zakon o pokretanju procedure za istupanje iz EU, kojim se traže garancije za zaštitu prava gradjana EU koji žive u Britaniji i nakon Bregzita. Ovo remeti vladine planove da se ovog meseca što pre pozove na član 50 Lisabonskog ugovora, osnivačkog...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.