Izvor: Blic, 31.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Golman Pantić među medicinskim sestrama

Golman Pantić među medicinskim sestrama

Golman Fudbalskog kluba Partizan Đorđe Pantić prihvatio je ponudu Drugog opštinskog tužilaštva da se određeno vreme bavi društveno-korisnim humanitarnim radom. Pantić će volontirati u nekoj od javnih, prosvetnih ili zdravstvenih ustanova u Beogradu. Gde će i koliko dugo volontirati, kao i koje će poslove obavljati, tužilac će tek odlučiti.

Pantić je na ovaj predlog pristao pre pokretanja istrage zbog incidenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji je izazvao na utakmici polufinala Kupa 11. maja ove godine. Mladom golmanu je u raspravi fudbalera crveno-belih i crno-belih kraj aut-linije pao mrak na oči i nasrnuo je na igrača Crvene zvezde Boška Jankovića, zgrabivši ga za vrat. Tada je protiv njega podneta krivična prijava po Zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama.

Golmanu šampiona ova mera predložena je u petak, kada ju je oberučke prihvatio.

- Nisam ni znao da ova mera postoji. Mislio sam da toga ima samo u Americi. Išao sam kod tužioca, on je predložio i ja sam prihvatio. Još ne znam šta će mi ponuditi, gde i šta da radim. Ostalo je da mi još samo to jave - kaže za 'Blic' Pantić.

Društveno-korisni i humanitarni rad, u našem narodu poznatiji na primerima holivudskih zvezda koje svoje ispade okajavaju radom u bolnicama, čišćenjem parkova i pranjem grafita, spada u takozvano načelo oportuniteta. Ova mera je samo jedna u nizu mogućnosti koje se koriste kao zamena za krivična dela za koja je zakonom predviđena maksimalna kazna do tri godine zatvora. Osnovni uslov za obustavljanje krivičnog postupka i izricanje ove mere jeste da krivično delo koje je građanin počinio spada u dela manje društvene opasnosti. Neophodno je i da građanin, protiv kojeg je pokrenut krivični postupak, nema kriminalnu prošlost, odnosno da nije ranije osuđivan. Važan je i sam način izvršenja krivičnog dela za koje se tereti, kao i posledice koje su nastupile, a u obzir se uzima i nepostojanje osobito otežavajućih okolnosti na strani izvršioca krivičnog dela. Procenu svih ovih elemenata vrši tužilac, koji ima isključivo pravo da ovu meru predloži.

Društveno-korisnim radom daje se mogućnost građanima koji su izvršili krivično delo situacione prirode (lakše saobraćajne nesreće, nanošenje lakih telesnih povreda i slično) da se protiv njih ne vodi krivični postupak i da se samim tim ne uvode u krivičnu evidenciju.

Osim društveno-korisnog rada, moguće je odrediti da se oštećenima nadoknadi šteta, kao i da se određeni novčani iznos uplati na račun humanitarnih organizacija, fondova i javnih ustanova.

Tužilac određuje gde će se i u kom trajanju obavljati taj rad. Nakon obavljenog rada, građanin je obavezan da tužiocu, koji mu je tu meru odredio, dostavi dokaze da je istu odradio, čime se automatski obustavlja krivični postupak i odbacuje krivična prijava. Naravno, građanin ima pravo da odbije ovakav predlog tužioca. U tom slučaju se nastavlja sa sprovođenjem krivičnog postupka.

Pantić, koji i dalje smatra da nije kriv, biće prva javna ličnost u Srbiji na kojoj će biti primenjena mera društveno-korisnog rada.

- Zakon je takav i ja kao građanin moram da ga poštujem. Ništa mi neće biti teško, a ako će usput to nekome i pomoći - neka budem prvi - smatra Pantić. Milan Prelić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.