Gojkovićeva sa predsednikom parlamenta Republike Koreje, potpisan Memorandum o razumevanju

Izvor: RTS, 18.Dec.2019, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojkovićeva sa predsednikom parlamenta Republike Koreje, potpisan Memorandum o razumevanju

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sastala se sa predsednikom Narodne skupštine Republike Koreje Hi Sang Munom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti Republici Koreji. Razgovarali su o jačanju parlamentarne saradnje i ukupnih odnosa dve države, posebno u oblasti ekonomije i investicija. Maja Gojković sastala i sa čelnicima kompanija "Jura", "LS", "Hjundai".
Maja Gojković i Hi Sang Mun >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su nakon sastanka potpisali Memorandum o razumevanju između Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Koreje, čime će saradnja dobiti novi, institucionalizovani oblik i saglasili se da će Memorandum podstaći jačanje ukupne parlamentarne saradnje, na nivou radnih tela i dodatno unaprediti dosadašnju kontinuiranu saradnju poslaničkih grupa prijateljstva.

Gojkovićeva je istakla da poseta delegacije Skupštine Srbije ima istorijski karakter kao prva parlamentarna poseta na ovom nivou Republici Koreji, a da dodatni značaj daje činjenica da se odvija u godini kada dve zemlje obeležavaju 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.
Hi je istakao da se odnosi dve države i međusobno razumevanje unapređuju i naglasio da je Srbija veoma važna i značajna država, i da ima veliki potencijal razvoja i velike mogućnosti. Predsednik parlamenta Republike Koreje je istakao da visoko ceni saradnju u oblasti e-uprave i e-učionica, i ukazao na značaj razmene iskustva i znanja.
Gojkovićeva je naglasila da su dve države, tokom ovih trideset godina razvijale prijateljstvo i sa uspehom sarađivale u brojnim oblastima i takođe naglasila da su dve zemlje spremne da dalje unapređuju odnose u oblasti ekonomije, e-uprave, digitalizacije, zdravstva, kao i u oblasti obrazovanja i kulture.
Gojkovićeva je predsednika Narodne skupštine Republike Koreje upoznala sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji, i rekla da Srbija ceni stav Republike Koreje da podržava dijalog Beograda i Prištine, dodajući da se samo dijalogom može doći do kompromisnog i održivog rešenja.
Hi je zahvalio na podršci na denuklearizaciji na korejskom poluostrvu, ukazujući na to da je jedini put za denuklearizaciju razgovor i dijalog.

Gojkovićeva i Hi Sang Mun su razgovarali o unapređenju ekonomske saradnje, a Hi je napomenuo da konstantno raste trgovinska razmena između dve zemlje, kao i da se broj korejskih kompanija koje posluju u Srbiji povećava.
Gojkovićeva je navela da je dobro što kompanije iz Republike Koreje pokazuju interes da prošire svoje poslovanje u Srbiji, da to potvrđuje da su zadovoljni poslovnim okruženjem i ekonomskom politikom Srbije, koja privlači strane investicije.
Gojkovićeva je napomenula da je Srbija prva država u našem regionu po privlačenju stranih investicija, i izrazila uverenje da će sve više korejskih kompanija naći interes da ulaže u Srbiju i podsetila da fabrike iz Južne Koreje zapošljavaju više od 6.500 radnika, te ukazala na značaj do sada realizovanih investicija u Srbiji, kao što su kompanije "Jura" i "LS".
Predsednici dva parlamenta istakli su da postoji veliki prostor za unapređenje saradnje u oblasti turizma, posebno imajući u vidu povećano interesovanje građana Republike Koreje za putovanje u naš region.
Gojkovićeva se prethodno sastala sa predsednikom Izvršnog odbora Kompanije "Jura" Ohm Dae Jeolom, sa kojim je razgovarala o ekonomskoj saradnji i ulaganjima u Srbiji, a posetila je i studio kompanije "Hjundai".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Seul: Gojković sa predstavnicima korejskih kompanija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2019, 12:16

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Koreji, sastala se danas u Seulu sa predsednikom "LS grupe" Kristoferom Kuom, sa kojim je razgovarala o ekonomskoj saradnji i ulaganjima u Srbiju...Gojković je naglasila da postoje velike mogućnosti za ekonomsku...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.