Godišnjica nove stvarnosti: Jesmo li zaboravili? VIDEO

Izvor: B92, 16.Mar.2023, 00:43

Godišnjica "nove stvarnosti": Jesmo li zaboravili? VIDEO

Beograd -- Kao da je bilo nekada davno, gotovo da se više i ne sećamo... Danas se obeležava tačno 3 godine od kako je usled pandemije uvedeno vanredno stanje.

2,5 miliona ljudi je obolelo u Srbiji za tri godine od ovog virusa, a sigurno će ga dobro zapamtiti oni koji su izgubili svoje bližnje jer je korona odmnela u našoj zemlji odnela nešto manje od 18.000 života.

Tog 15 marta 2020. ukupan broj obolelih iznosio je 48, a od toga ih je dvoje bilo na respiratorima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Niko nije mogao da pretpostavi sa kakvom će se pošasti čovečanstvo boriti naredne tri godine.

Prazne ulice, tišina pustoš. To je bila slika Srbije 2020.

Zatvoreni su vrtići škole i fakulteti. Ograničen je rad kafića kao i broj osoba koje u njima mogu da borave.

Za građane koji dođu u Srbiju uvedena je samoizolacija u trajanju od dve nedelje. Samo tri dana nakon uvođenja vanrednog stanja u Srbiji je proglašen i policijski čas. U periodu od 20h do 5 časova ujutru zabranjen je izlazak iz kuće.

Penzionerima je bilo najteže - stariji od 65 godina mogli su samo jednom nedeljno da izadju, u ranim jutarnjim časovima, kako bi obavili kupovinu. Porodice su se razdvojile - bake i deke viđale su decu i unuke samo iz daljine.

Uveden je termin socijalne distance. Nestali su rukovanja , zagrljaji i poljupci.

Redovi su se stvorili ispred infektivne klinike, a sjamovi i hale pretvoreni su i bolnice za lakše pacijente.

Do decembra 2020. broj zaraženih koronom premašio je 207 hiljada. Tog istog meseca u rekordnom roku otvorena je kovid bolnica u Batajnici.

Tog perioda prisetili su se lekari u kovid bolnicama, a svoje utiske i sećanja ispričali su za TV Prva.

Više o tome saznajte u video-prilogu u nastavku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.