Godišnjica SANU: Elita za preporod zemlje

Izvor: Večernje novosti, 19.Nov.2013, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica SANU: Elita za preporod zemlje

Obrazovanju i nauci Srbije danas treba sve i odmah. To možemo ako se uključimo svi zajedno. Naša je dužnost da srpskom naučnom potencijalu obezbedimo perspektivnost opstanka i ostanka ovde. Obaveza nam je da srpsku naučnu elitu vratimo u maticu kako bismo Srbiji dali šansu za preporod. Ovim rečima se prof. dr Tomislav Jovanović, ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja, obratio akademicima i gostima SANU u utorak na svečanosti povodom Dana Akademije. Od akademika je zatražio da naredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << godine jedna od najvažnijih aktivnosti bude organizovanje skupa o Prvom svetskom ratu. - Cilj treba da bude da se naučno i objektivno, uz iznošenje istorijskih činjenica, odgovori na pokušaje revizije i falsifikovanje istorije - ocenio je dr Jovanović. - Vlada i Ministarstvo prosvete podržaće održavanje skupa. Da akademici treba da zauzmu čvrst naučni stav o Prvom svetskom ratu naglasio je i prof. dr Oliver Antić, koji se obratio u ime predsednika Srbije Tomislava Nikolića. A o aktivnostima, broju naučnih skupova i objavljenih radova SANU govorio je predsednik, akademik Nikola Hajdin. - Na današnji dan navršavaju se 172 godine od osnivanja Akademije kao Društva srpske slovesnosti. Kroz ceo protekli period Akademija je menjala ime ostajući u celini posvećena radu na naučnom, umetničkom i kulturnom razvoju društva - ocenio je Hajdin. - Od prošlog Dana Akademije održano je osam velikih međunarodnih skupova sa raznovrsnim temama iz oblasti medicine, obrazovanja, muzike, klimatskih promena, genetike, i obeležen je i veliki jubilej Petra II Petrovića Njegoša. NAGRADE NAUČNICIMA Zaslužnim naučnicima dodeljene nagrade SANU. Priznanje iz oblasti matematike dodeljeno je grupi naučnih savetnika Matematičkog instituta SANU (dr Zoran Marković, dr Miodrag Mihaljević, dr Nenad Mladenović, dr Zoran Ognjanović i dr Slobodan Simić). Za tehničke i srodne nauke nagrađen je profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu dr Veljko Potkonjak, a u oblasti medicine profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Vladimir Trajković.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Vlada preseca čvor oko male mature

Izvor: Večernje novosti, 20.Nov.2013, 15:16

KAKO će izgledati završni ispit za osnovne škole, koliko bodova će nositi kombinovani i testovi iz matematike i srpskog jezika, kao i kako će da bude organizovano polaganje male mature biće poznato verovatno već posle naredne sednice Vlade. Ministar prosvete prof. dr Tomislav Jovanović najavio...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.