Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2023, 11:10

Globalni rast cena nafte, kakvo je stanje na našem tržištu? (AUDIO)

Odluka grupe zemalja proizvođača nafte OPEK da smanji svoju mesečnu proizvodnju podstakla je globalni rast cena nafte. Cenovnom rastu doprineo je i pad vrednosti dolara koji jača kupovnu moć kupaca s ostalim valutama i podstiče potražnju, ocenjuju ekonomisti. Kad je reč o domaćem tržištu, smatraju da ipak neće biti burnih promena, ali upozoravaju na moguće logističke probleme u pogledu transporta naftnih derivata.

Naftne kompanije koje imaju svoje izvore priželjkuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rast cena, ali visoke cene po pravilu smanjuju potrošnju, zbog čega ravnoteža svima odgovara, kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Napominje da cenu derivata na benzinskim stanicama u Srbiji određuje država. Veći problem, kako je istakao, predstavlja transport derivata nafte, koji takođe može uticati i na cene i na raspoloživost ovog energenta.

I Srbija bi u tom pogledu mogla da se nađe u "logističkom tesnacu" jer prilično zavisi od prohodnosti Dunava, ocenio je za RTS Mićović.

Prema njegovim rečima, ti problemi rešavaju se povećanjem obaveznih rezervi, a domaće zalihe su, kaže, trenutno na zadovoljavajućem nivou. Međutim, ukazuje da je isto tako važno da politika cena derivata bude realna.

Detaljnije u audio zapisu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.