Gledala sam ubicu pravo u oči da ne video moje kolege iz Šarlija

Izvor: Blic, 14.Jan.2015, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gledala sam ubicu pravo u oči da ne video moje kolege iz Šarlija"

Sigolen Vinson, novinarka “Šarli ebdoa” koju su teroristi poštedeli “zato što je žena”, kaže da nije skidala pogled sa jednog od braće Kauaši da ne bi primetio njenog kolegu koji se sakrio ispod stola.

Četrdesetogodišnja žena, koja uređuje pravnu rubriku, ispričala je da je razgovarala s kolegama dok su kuvali kafu kada su začuli zvuk koji je podsećao na pucanje petardi.

Ispostavilo se, međutim, da su to bila braća Said i Šerif Kuaši, koja su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ispalila prvih nekoliko metaka, ranivši urednika internet izdanja Simona Fieskija u rame, nakon čega je pao u komu.

Obučeni kao pripadnici gerile ili specijalci, sa maskama preko lica i u pancir-prslucima, braća su upala u redakciju, uzvikujući “Alahu akbar!” (Alah je veliki).

Kada je jedan od braće prišao Vinsonovoj, poštedeo joj je život zato što je žena.

Iako je bila uplašena, gledala ga je pravo u oči, za koje kaže da su bile “velike, crne i veoma blage” i u kojima je “prepoznala tračak zabrinutosti”.

“Mozak mi je dobro radio. Shvatila sam da nije video Žan-Lika, koji je bio u svojoj kancelariji”, kaže ona i dodaje da zbog toga nije skidala pogled sa teroriste.

“Rekao mi je: ‘Ne boj se, smiri se. Neću te ubiti. Ti si žena. Mi ne ubijamo žene. Ali, razmisli o ovome što radiš. To je loše. Poštedeću ti život, a ti ćeš čitati Kuran’”, ispričala je Sigolen Vinson u intervjuu listu “Mond”.

Žan-Lik, koji u listu radi kao grafički dizajner, preživeo je napad.

Kada su teroristi otišli,ugledala je kolegu Filipa Lankona, koji je bio ranjen u desni obraz, ali živ. Rekla mu je da ne govori, ali nije bila u stanju da mu pomogne, niti da mu priđe, jer je bila paralisana zbog šoka.

Pored njega su ležala dvojica kolega, koji su očigledno bili mrtvi. Vinsonova je pozvala vatrogasce, a osoba na centrali ju je upitala koliko tela vidi. “Svi su mrtvi”, ponavljala je.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.