Glečer na Monblanu preti da padne, evakuisano stanovništvo

Izvor: B92, 07.Avg.2020, 10:16

Glečer na Monblanu preti da padne, evakuisano stanovništvo

Zbog opasnosti da se veliki deo glečera na italijanskoj strani najvišeg vrha Alpa Monblana sruši zbog velikih vrućina, naređena je evakuacija stanovništva.

To je odlučeno nakon što su stručnjaci Fondacije Montanj sikura saopštili da preti opasnost da se 500.000 kubnih metara glečera Planpensije, koji se nalazi kod mesta Kurmajor u dolini Aosta, nedaleko od granice sa Francuskom, sruši, prenosi Gardijan.

Evakuisano je 65 osoba, od kojih su 50 turisti, a zatvoreni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su i putevi za saobraćaj i za pešake.

"Naći ćemo rešenje za stanovnike. A turisti će morati da nađu drugo rešenje", rekao je gradonačelnik Kurmajora Stefano Miseroći.

Vlasti su navele da je glečer veličine katedrale u Milanu, kao i da bi pad tolike količene leda izazvao veliku materijalnu štetu poput lavine.

Glečeri na Alpima posmatraju se od 2013. godine, kako bi se utvrdila brzina topljenja leda.

Na Monblanu, koji se nalazi u Italiji, Francuskoj i Švajcarskoj, nalazi se oko 4.000 glečera, a naučnici predviđaju da će do 2050. godine, ukoliko temperatura nastavi da raste, alpski glečeri izgubiti polovinu leda.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Glečer na Monblanu prijeti da padne, evakuisano stanovništvo

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Avg.2020

RIM - Zbog opasnosti da se veliki dio glečera na italijanskoj strani najvišeg vrha Alpa Monblana sruši zbog velikih vrućina, naređena je evakuacija stanovništva i turista.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.