Glečer na Monblanu preti da padne, evakuisano stanovništvo

Zbog opasnosti da se veliki deo glečera na italijanskoj strani najvišeg vrha Alpa Monblana sruši zbog velikih vrućina, naređena je evakuacija stanovništva.

Izvor: Tanjug

Petak, 07.08.2020.

10:17

Glečer na Monblanu preti da padne, evakuisano stanovništvo
Ilustracija: EPA-EFE/ LUDOVIC MARIN / POOL

To je odlučeno nakon što su stručnjaci Fondacije Montanj sikura saopštili da preti opasnost da se 500.000 kubnih metara glečera Planpensije, koji se nalazi kod mesta Kurmajor u dolini Aosta, nedaleko od granice sa Francuskom, sruši, prenosi Gardijan.

Evakuisano je 65 osoba, od kojih su 50 turisti, a zatvoreni su i putevi za saobraćaj i za pešake.

"Naći ćemo rešenje za stanovnike. A turisti će morati da nađu drugo rešenje", rekao je gradonačelnik Kurmajora Stefano Miseroći.

Vlasti su navele da je glečer veličine katedrale u Milanu, kao i da bi pad tolike količene leda izazvao veliku materijalnu štetu poput lavine.

Glečeri na Alpima posmatraju se od 2013. godine, kako bi se utvrdila brzina topljenja leda.

Na Monblanu, koji se nalazi u Italiji, Francuskoj i Švajcarskoj, nalazi se oko 4.000 glečera, a naučnici predviđaju da će do 2050. godine, ukoliko temperatura nastavi da raste, alpski glečeri izgubiti polovinu leda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: