Glasanje, pa debata o javnim nabavkama

Izvor: Kurir, 24.Dec.2012, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glasanje, pa debata o javnim nabavkama

BEOGRAD - Poslanici republičkog parlamenta glasaće danas o nekoliko zakona, među kojima su i izmene Krivičnog zakonika, nakon čega će započeti debatu o novom zakonskm predlogu o javnim nabavkama, koji bi trebalo da omoguće godišnje uštede u budžetu između 600 miliona i milijardu evra.

Poslanici će se izjasniti i o izmenama Zakonika o krivičnom postupku, o javnom tužilastvu i o sudijama, kao i o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji i o podsticanju građevinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << industrije u uslovima ekonomske krize.

Parlament će se izjasniti i o ovogodišnjem učešću snaga odbrane u multinacionalnim operacijama, kao i o ratifikaciji 11 međudržavnih sporazuma, među kojima je i sporazum vlada Srbije i Rusije o osnivanju Srpsko-ruskog humanitarnog centra.Nakon glasanja, poslanici će početi novu sednicu i debatu o javnim nabavkama.

Osnovni cilj predloženog zakona jeste efikasna upotreba javnih sredstava, propisivanje jasnih procedura za dodelu javnih ugovora i mehanizama za sprečavanje korupcije i obezbeđenje konkurencije.

Tim predlogom je predviđeno centralizovanje javnih nabakvi i transparentnost tog postupka utvrđivanjem organa nadležnog za sprovođenje centralizovanih nabavki i regulisanjem načina objavljivanja oglasa o javnim nabavkama i procedura dodele ugovora usklađenih sa direktivama EU.

Ukupna vrednost evidentiranih javnih nabavki u 2011. godini u Srbiji iznosila je 293.324.810.000 dinara, što je oko devet odsto BDP, ali, kako piše u razlozima za donošenja zakona o javnim nabavkama, taj podatak treba prihvatiti sa rezervom, zbog neevidentiranih nabavki.

Zakonom se, kako je istaknuto, podstiče primena, a u nekim slučajevima uvodi obaveza elektronske nabavke, čime se smanjuju troškovi i povećava transparentnost i konkurencija, obavezuju naručioci da na vreme i tačno planiraju nabavke i spreče menjanje plana, osim u izuzetnim i opravdanim slučajevima.

Predlog zakona o javnim nabavkama, koji je u skupstinsku proceduru uputila grupa od 138 poslanika, predviđa usklađivanje pravila javnih nabavki u komunalnom sektoru, kao i oblasti odbrane i bezbednosti u skladu sa odgovarajućom direktivom EU, da se samo izuzetno, pod jasno i nedvosmisleno utvrđenim uslovima, sprovode bez primene zakona.

Zakon o javnim nabavkama trebalo bi da uspostavi brz i efikasan sistem revizije postupaka javnih nabavki kroz reorganizaciju Republičke komisije za zaštitu prava, zatim davanjem posebnih ovlašćenja Republičkoj komisiji i Komisiji za zaštitu konkurencije, koja će imati efekta na ponašanje učesnika u postupku.

Te komisije će imati mogućnost novčanog kažnjavanja, poništenje ugovora, izricanje zabrane podnošenja zahteva za zaštitu prava, vođenje prekršajnog postupka i izricanje mere zabrane učestvovanja u postupku javne nabavke, piše u razlozima za donošenje Zakona o javnim nabavkama.

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović juče je rekao da će usvajanjem tog zakona Srbija uštedeti između 600 miliona i milijardu evra godišnje, a da će uštedama biti iznenađeni i najveći skeptici i da će biti onemogućene pogodbe.

"Potpuno su onemogućene direktne pogodbe. Više niko neće moći da se direktno dogovara za novac građana Srbije u javnim nabavkama.

Onemogućeno je i pravljenje aneksa ugovora koji neće ići na javni tender, jer se tako takođe zloupotrebljavao javni novac", istakao je Stefanović.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radni dan u Skupštini Srbije

Izvor: Akter, 24.Dec.2012

Poslanici republičkog parlamenta glasaće danas o nekoliko zakona nakon čega će započeti debatu o novom zakonskm predlogu o javnim nabavkama

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.