Đelić: Prikazati uštede u budžetu od javnih nabavki

Izvor: Press, 24.Dec.2012, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Prikazati uštede u budžetu od javnih nabavki

"Na taj način ćemo videti da li će se te uštede stvarno i realizovati i na koji način će biti trošen taj novac. Ako bude odbijen naš predlog mi ćemo smatrati da vladajuća većina time pokazuje da ne veruje da su te uštede moguće i da je sve politički trik ali ukoliko usvoje amamandman mi ćemo glasati za zakon", rekao je Đelić novinarima u parlamentu.
Prema njegovim rečima, vladajuća većina je navela da će novi zakon omogućiti uštedu od 600 miliona evra do milijardu evra >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << na godišnjem nivou.
"Taj amamandman (DS) je mehanizam kojim će prestati licitiranje ciframa. Ovo je fer predlog Vladi koji će pokazati da li je zakon samo predizborni trik", rekao je Đelić.
Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Veroljub Arsić kazao je novinarima u parlamentu da je novi zakon o javnim nabavkama predložen zbog ušteda i ima takav oblik i mere koji sprečavaju korupciju u sistemu javnih nabavki.
"Jedna od novina je da se daje mogućnost osnivanja centralnih komisija za javne nabavke. Najveće zloupotrebe do sada bile su aneksiranje ugovora tako da ona ponuda koja prođe kao najpovoljnija zbog aneksa bude veća za 20 do 25 odsto od cene koja je postignuta, pa je to potpuno sada isključeno", rekao je Arsić.
Kako je naveo, predviđena je veća javnost organa koji sprovode javne nabavke a za javne nabavke veće vrednosti postoji obaveza postojanja građanskog nadzornika.
"Zakon će omogućiti uštede u 2013. Država je do sada na osnovu postojećeg zakona gubila između 600 miliona evra i milijardu evra", kazao je šef poslaničke grupe SNS koja je u izbornoj kampanji obećala usvajanje tog zakona.
Skupština će danas, posle glasanja o više zakonskih predloga, početi novu sednicu na čijem dnevnom redu je i Predlog zakona o javnim nabavkama.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

LDP neće podržati Predlog zakona o javnim nabavkama

Izvor: Press, 24.Dec.2012

"Sedamdeset do 80 odsto javnih nabavki prolazi kroz javna preduzeća. To su milijarde evra na godišnjem nivou i nemamo poverenja u zakon koji će sprovodi Aleksandar Vulin, Milutin Mrkonjić, Dragoljub Simonović i svaki od partijskih kadrova koji je u mesecima nakon izbora zaseo u direktorske fotelje...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.