Gingrič vodi za partijsku nominaciju, ali je daleko iza Obame

Izvor: Blic, 14.Dec.2011, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gingrič vodi za partijsku nominaciju, ali je daleko iza Obame

Republikanski kandidat za predsedničku nominaciju Njut Gingrič odmiče svojim partijskim kolegama u podršci birača, ali najnovija ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da bi ubedljivo izgubio od sadašnjeg predsednika i budućeg kandidata demokrata Baraka Obame.

Prema istraživanju Vol stit džornala i En-Bi-Si Njuza, Gingrič je dosegao 40 odsto podrške, a daleko iza njega se nalazi bivši guverner Masačusetsa Mit Romni sa 23 odsto glasova republikanskih birača.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Svi ostali kandidati imaju ispod deset odsto podrške - kongresmen iz Teksasa Ron Pol (devet odsto), Mišel Bakman iz Minesote (osam odsto), guverner Teksasa Rik Peri (šest odsto).

Međutim, ono što brine vrh Republikanske partije je podatak da bi sadašnji predsednik SAD Obama, ako bi se izbori održali danas, porazio Gingriča sa dvocifrenim rezultatom (51 prema 40 odsto).

Mnogo bolje bi prošao Mit Romni, koji bi zaostajao za Obamom neznatnih dva odsto (47 prema 45 odsto), ali on je sada veoma daleko od predsedničke nominacije.

Romnijev bolji rezultat među celokupnom američkom populacijom, u odnosu na republikanske birače, kojima pripada, mogao bi da se razume u odnosu na podatak da ga republikanci smatraju previše umerenim političarem.

To mu, s druge strane, donosi veći broj glasova svih birača, ali ga ostavlja iza Gingriča u trci za republikansku nominaciju.

Prema istraživanjima, 57 odsto birača Republikanske partije vidi Gingriča kao konzervativnog političara, a samo 28 odsto kao umerenog, dok deset odsto smatra da ima liberalne stavove.

Kada je Romni u pitanju, procenti su potpuno drugačiji. Više od polovine republikanaca (53 odsto) ga vidi kao umerenog političara, a 29 odsto kao konzervativnog i 11 odsto kao liberalnog.

Očigledno je to razlog što Romni u stranačkoj trci gubi od Gingriča, jer se ukupno 70 odsto republikanaca izjašnjavaju kao konzervativci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.