Geodetski zavod Srbije: Poštovaćemo odluku poverenika čim dobijemo rešenje

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Okt.2016, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Geodetski zavod Srbije: Poštovaćemo odluku poverenika čim dobijemo rešenje

Republički geodetski zavod Srbije je danas saopštio da će poštovati odluku poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da prekine "prenos uživo" sa kamera u prijemnim kancelarijama onog trenutka kad poverenik pošalje rešenje Zavodu, a ne samo medijima.

U saopštenju Zavod je naveo da nije postupio suprotno Zakonu o zaštititi podataka o ličnosti jer su kamere postavljene u svrhu javnog interesa i borbe protiv korupcije, u skladu sa Zakonom o državnom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << premeru i Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije od 2013-2018. godine, o čemu su građani jasno upoznati istaknutim obaveštenjima.

Kako se dodaje, poverenik je doneo drugačiju odluku koju je, slučajno ili namerno, prvo ustupio medijima.

"Pritom, poverenik je prenebregao činjenicu da građani koji pročitaju obaveštenje o kamerama, ukoliko ne žele da budu snimljeni, imaju mogućnost da svoje podneske pošalju poštom, dok su im sva uputstva i obaveštenja (uključujući i bazu podataka) dostupna na internet stranici RGZ ili ih mogu dobiti telefonskim pozivom", piše u saopštenju.

Zavod je izrazio zabrinutost jer se stiče da utisak da je povereniku u "ovom slučaju važnije samoreklamerstvo budući da je prednost u obaveštavanju o svojim odlukama dao medijima, a ne Zavodu".

Služba poverenika prethodno je saopštila da je Šabić naredio Republičkom geodetskom zavodu da obustavi snimanje građana u prijemnim kancelarijama prenos tih snimaka putem interneta, takozvanim lajv strimingom.

U saopštenju se podseća da je poverenik prethodno upozorio Zavod, ukazujući da je takva obrada podataka nedopuštena, ali Zavod nije postupio po tom upozorenju već je preko medija saopštio da nije postupao suprotno zakonu, već je hteo da poboljša poslovni proces, informiše građane o broju prisutnih i spreči gužve u prijemnim kancelarijama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

GZS: Poštovaćemo odluku poverenika čim dobijemo rešenje

Izvor: EurActiv Srbija, 28.Okt.2016

Republički geodetski zavod Srbije je 28. oktobra saopštio da će poštovati odluku poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da prekine "prenos uživo" sa kamera u prijemnim kancelarijama onog trenutka kad poverenik pošalje rešenje Zavodu, a ne samo medijima. Zavod je naveo...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.