Gde je završilo pronađeno oružje iz Bujanovca VIDEO

Izvor: B92, 16.Nov.2020, 21:34

Gde je završilo pronađeno oružje iz Bujanovca VIDEO

Poreklo arsenala pronađenog kod Bujanovca još nije poznato, a sve eksplozivne naprave koje se pronađu na terenu završe u Centru za razminiranje u Beogradu.

Do sada je zaostala municija očišćena sa više od 11 miliona kvadratnih metara, ali je - kako kažu - ostalo još mnogo posla.

Na teritoriji Republike Srbije kasetne municije, bačene u vreme ratnih dejstava, ima na još oko 2.400.000 kvadratnih metara površine, i to u Sjenici, Tutinu, Bujanovcu, Užicu i Raškoj. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Reč je o veoma opasnim napravama, koje građani često ne umeju da prepoznaju ili se olako upuštaju u rukovanje njima, što može da ih košta života.

Direktor Centra za razminiranje Republike Srbije Bojan Glamočlija kaže da su one veoma opasne.

"Ono što mi akcentujemo iz Centra za razminiranje jeste da građani mogu da prepoznaju te eksplozivne ostatke rata koje pronađu. Tako da to je veoma značajno, pogotovo što sada imamo ekspanziju branja pečuraka, ekspanziju poljoprivrede, mladi ljudi iz Bujanovca vraćaju se iz inostranstva, obilaze svoje kuće koje su imali, dedovinu svoju, idu po šumama. Naravno mi srećemo te ljude i ono što je veoma značajno jeste da oni prepoznaju i znaju šta je to što pronađu i da ne smeju to da diraju, ne smeju da pomeraju i da odmah obaveste policijsku stanicu", napominje on.

Centar za razminiranje Republike Srbije otvorio je Centar za obuku i testiranje kod Brestovika, koji će, posle skoro dve decenije zastoja, obučavati nove deminere. Takođe se organizuju programi obuke za preduzeća koji omogućavaju da radnici zaposleni u njima blagovremeno prepoznaju eksplozivne naprave kako bi obavestili policiju koja je, pored vojske, jedina osposobljena za demontažu eksplozivnih naprava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.