Gazivode neće smanjiti isporuku vode Prištini, bez redukcija struje

Izvor: RTS, 24.Nov.2018, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gazivode neće smanjiti isporuku vode Prištini, bez redukcija struje

Direktor preduzeća "Ibar", koje upravlja "Gazivodama", Srđan Vulović je izjavio da hidrocentrala radi normalno. Uprkos povećanju taksi, neće biti smanjivana količina isporučene vode albanskoj strani na KiM, niti redukovana proizvodnja električne energije za sever, istakao je Vulović.
Srđan Vulović je u izjavi za Tanjug poručio da će hidrocentrala "Gazivode" i dalje raditi kao da se ništa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nije desilo, i da će dati Prištini priliku i šansu da se vrati na početak.

"Sigurno je da smo mi ovde korektni, da nemamo nikakve loše namere da smanjujemo nivo vode ili da redukujemo proizvodnju struje", rekao je direktor JP za vodosnabdevanje i proizvodnju i distribuciju električne energije "Ibar".
Istakao je da je trenutna situacija na "Gazivodama" mirna i da nema nikakvih problema.
"Proizvodnja se odvija normalno. To znači, u prepodnevnim časovima ona traje dva, a popodne tri sata. Elektručnu energiju isporučujemo trafostanici Valač koja snabdeva sever KiM strujom", naveo je Vulović.
Kaže da se albanskoj strani isporučuju iste količine vode, kao i pre uvođenja taksi od 100 odsto.
"Mi albanskoj strani nismo ništa uradili nažao, iste količine vode se isporučuju za termoelektranu 'Obilić', koja proizvodi struju za čitavo Kosovo i Metohiju. Vodosnavdevanje je, takođe, normalno. Mi se zaista ponašamo korektno, iako su ove drakonske takse, zaista, pogodile srpski narod na KiM", istakao je Vulović.
Na pitanje šta očekuje da će se dešavati u narednom periodu po pitanju Gazivoda s obzirom na sve složeniju političku situaciju, Vulović ističe da "Gazivode" rade normalno, ali da niko ne može da zna šta albanska strana planira.
"U njihovim glavama se svašta dešava, tako da zaista ne znam šta sve možemo da očekujemo", rekao je Vulović.
Značaj Gazivoda za snabdevanje strujom i vodom širom KiM
Podsetio je da su "Gazivode" strateški važne zbog proizvodnje struje u termoelektranama A i B u Obiliću.
"Ako voda sa Gazivoda ne bi došla do termolektrana onda bi morale da prestanu sa radom u roku od desetak sati. Bez vode sa Gazivode ne bi bilo ni proizvodnje struje na KiM i čitavo Kosovo bi ostalo bez električne energije", objasnio je Vulović.
Takođe, drugi važan faktor je to što od "Gazivoda" zavisi vodosnabdevanje za vodovod u Kosovskoj Mitrovici, Obiliću, Prištini, Srbici, Vučitrnu i svim gradovima i opštinama koji su naslonjene na kosovsku dolini.
Naglasio je da između 600.000 i 800.000 ljudi pije vodu sa Gazivoda.
"Treći faktor je navodnjavanje poljoprivrednih površina u kosovskoj dolini vodom sa Gazivoda, od Kosovske Mitrovice do Uroševca. I četvrti faktor je proizvodnja struje na Gazivodama koju koriste Srbi na severu KiM za svoje potrebe", zaključio je Vulović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Gazivode" neće smanjiti isporuku vode Prištini

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Nov.2018

BEOGRAD - Direktor Javnog preduzeća za vodosnabdijevanje, proizvodnju i distribuciju električne energije "Ibar", koje upravlja Hidrocentralom "Gazivode", Srđan Vulović izjavio je da neće biti smanjivana količina isporučene vode albanskoj strani na Kosovu i Metohiji, niti redukovana proizvodnja...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.