Gavrilović: Govor neprijateljstva u društvu, RTS i REM ne rade svoj posao

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Feb.2020, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gavrilović: Govor neprijateljstva u društvu, RTS i REM ne rade svoj posao

Direktor Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović rekao je danas da je ključni nalaz monitoringa programa šest televizija da postoji "govor neprijateljstva".

"TV Pink je alat za negativno prikazivanje onih koji kritikuju i analiziraju vlast, dok je TV N1 najizbalansiranija od posmatranih televizija", rekao je Gavrilović.

Od 1. septembra prošle godine do 31. januara ove posmatrane su centralne informativne emisije televizija s nacionalnom frekvencijom - >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << RTS 1, TV Pink, TV O2, TV Prva i Happy TV, N1.

Radio televizija Srbije (RTS) i Regulatorno telo za elektronske medije (REM), iako su institucije od javnog značaja, "ne radi svoj posao", rekao je Gavrilović.

On je rekao da "značajan" deo opozicije bojkotovati predstojeće izbore, upitao "šta će se desiti posle toga" i rekao da nije optimista s ozbirom na medijske prilike.

Podsetio je da mediji treba da "informišu, zapitkuju, analiziraju", jer su nastali zbog potrebe ljudi da se obaveste i kontrolišu vlast, ali mediji u Srbiji su, "u najvećoj meri, u stvari mikrofon vlasti", pri čemu, po vremenu koje mu se posvećuje, dominira šef države i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

On je rekao da je, u izveštavanju o vlasti, TV Pink "egzemplar", dok TV Prva i O2 "u manjoj meri" rade "ono što radi ta televizija", a RTS se "pravi da je mrtva".

"Za RTS važi princip da se ne bavi temama koje mogu da iritiraju vlast", rekao je Gavrilović, navodeći da zato i kaže za taj medij da "radi ispod radara javnosti".

Rekao je da emiteri koji su pod monitoringom REM-a, nemaju obavezu da u izbornom delu prenose informacije o bojkotu, ali u "neizbornom delu" to moraju, inače krše zakon i Ustav, odnosno pravo građana da budu obavešteni.

"Izveštavati o takvim aktivnostima, takođe to i analizirati, pitati te stranke kako je bilo u vreme kada su bili na vlasti. Nama trebaju deliberativni mediji", rekao je Gavrilović.

Istraživač BIRODI Dražen Pavlica je rekao da je unutrašnja politika natprosečno zastupljena tema, tako da se u monitoringu svaki peti prilog odnosio na to.

"U medijskom diskursu ova tema neretko se svodi na prepucavanja usmerena na ličnost, tako da se politički protivnici prečesto pretvarani u političke neprijatelje", rekao je Pavlica.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.