Gasovod do Bugarske od 2019.

Izvor: Radio 021, 02.Jun.2015, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasovod do Bugarske od 2019.

Za četiri godine krenuće prve količine energenta na trasi Niš - Dimitrovgrad, vrednoj 80 miliona evra. Cevovod ima kapacitet 1,8 milijardi kubika, što zadovoljava 70 odsto naših potreba za gasom.

Ovaj podatak najavio je danas ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić. Gasovod kojim će se naša zemlja spojiti sa Bugarskom doneće nam još jedan izvor snabdevanja "plavim energentom" i omogućiti da Srbija dođe do cevovoda TAP i TANAP.

Antić je, posle potpisivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Protokola o ekonomskoj saradnji sa bugarskim ministrom ekonomije Božidarom Lukarskim, rekao da je od 150 kilometara trase 60 odsto u Srbiji.

Posao u Srbiji "težak" je oko 80 miliona evra, a lane smo od Evrope, kroz IPA fondove, dobili predlog da nam oni finansiraju deo projekta i to svega 14 miliona evra. Ovim putem Srbija bi mogla da dobije 70 odsto svojih ukupnih potreba za gasom, jer naša zemlja godišnje potroši oko 2,5 milijardi kubika ovog energenta.

Gasovod koji će povezivati dve zemlje značajan je i zato što povećava energetsku nezavisnost u Evropi. Na tasu se nalazi i ruski projekat "Turski tok", za koji se još čeka saglasnost država učesnica.

Bugarska je već 2013. godine završila prvi deo projekta izgradnje gasne interkonekcije između Bugarske i Srbije.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Gasovod do Bugarske od 2019.

Izvor: JuznaSrbija.info, 03.Jun.2015, 12:59

Za četiri godine krenuće prve količine energenta na trasi Niš - Dimitrovgrad, vrednoj 80 miliona evra. Cevovod ima kapacitet 1,8 milijardi kubika, što zadovoljava 70 odsto naših potreba za gasom...POSLEDNjA cev na trasi gasovoda između Srbije i Bugarske biće zavarena do kraja 2018. godine, a...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.