Gardijan: Srpski huligani su organizovani kao policija, seju strah i imaju podršku političara

Izvor: Blic, 01.Dec.2012, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gardijan": Srpski huligani su organizovani kao policija, seju strah i imaju podršku političara

Britanski "Gardijan" objavio je opširnu analizu navijačkih grupa na Balkanu, s naglaskom na Srbiju i Makedoniju. "Dok su huligani na drugim mestima stigmatizovani, nasilni navijači u Makedoniji i Srbiji imaju uticaj i seju strah, zato što imaju tesne veze sa političarima", piše "Gardijan".

- Za vreme ratova '90-ih, tribine najjačih klubova bile su regrutni centri za paravojne jedinice širom bivše Jugoslavije - piše "Gardijan".

Najpoznatiji od njih bili su "Tigrovi", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedinica uglavnom formirana od navijača beogradske Crvene zvezde, kojima je komandovao gangster Željko Ražnatović, poznatiji kao Arkan.

Pročitajte još: Opomena u 10 slika: Zašto se huligani ne plaše policije i države Kriminalci se bore za status vođa navijača

Stare vođe ovih bandi ili su ubijeni ili su isporučeni sudovima za ratne zločine, ali nova generacija ultrasa u regionu i dalje važi za ozloglašenu, čija ruka doseže dalje od tribina, i ima moć u društvu i politici.

Srpski huligani učestvovali su u protestima protiv održavanja gej parada, a nedavno su se našli u novinama zbog maltretiranja na rasnoj osnovi mladog tima Engleske.

Nekoliko stručnjaka tvrdi da su političari i udruženja navijača zatvoreni u simbiotičkom odnosu. Velike političke partije imaju istorijske veze sa fudbalskim klubovima i njihovim navijačima. Međutim, oni poriču da postoje bilo kakve veze sa najagresivnijim fanovima.

Patriotizam kao paravan za bogaćenje

Veze između huligana i političkih partija u vladi oslabile su u odnosu na '90-e. Srpski najmoćniji ultrasi fokusirali su se na organizovani kriminal, koristeći huliganstvo kao štit.

Saša Todorović, beogradski šef policije odgovoran za suzbijanje nasilja na sportskim manifestacijama, kaže da kriminalne bande oponašaju hijerarhiju u policiji.

- Postoje različiti rangovi, od komandira do stražara, i svako ima svoju ulogu - kaže on.

Glavni delovi grada prekriveni su grafitima. “Sloboda za navijače” – jedan je od grafita koji se odnosi na mnoge navijače koji se trenutno nalaze u zatvoru zbog reketiranja, paljevina, trgovine drogom ili ubistva.

- Oni izjavljuju da ih pokreće patriotizam, država ili religija, ali oni samo jure finansijsku korist - kaže Milan Stanić, šef odeljenja za javnu bezbednost.

Imaju i blagonaklonost sudstva

Kao u Makedoniji, mnogi veruju da su sudovi prema njima blagonakloni. Stanić opisuje slučaj navijača Partizana, koji je udario navijača suprotne ekipe bejzbol palicom u slabine.

- Dobio je uslovnu kaznu zatvora od jedne godine. Sumnjam da je ta kazna odgovarajuća za njega, ili da deluje vaspitno na druge - kaže Stanić za "Gardijan".

Povezane vesti: Huliganske tuče za klupski novac Porodica Brisa Tatona podnela tužbu protiv Srbije Huligani divljaju zbog blagih kazni i predugih suđenja "Hrvatski huligani su kamenicama prekinuli rođendan mog sina" Nezadovoljni navijači napali Srbe u Splitu i Vukovaru

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

'Gardijan': Srpski huligani su organizovani kao policija, seju strah i imaju podršku političara

Izvor: medio.rs, 01.Dec.2012

Britanski "Gardijan" objavio je opširnu analizu navijačkih grupa na Balkanu, s naglaskom na Srbiju i Makedoniju. "Dok su huligani na drugim mestima stigmatizovani, nasilni navijači u Makedoniji i Srbiji imaju uticaj i seju strah, zato što imaju tesne veze sa političarima", piše "Gardijan".

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.