Gancov savez otkazao sastanak s Netanjuhovim rivalskim Likudom

Izvor: B92, 01.Okt.2019, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gancov savez otkazao sastanak s Netanjuhovim rivalskim Likudom

Jerusalim -- Savez partija centra Benija Ganca, rivala premijera Izraela Netanjahua, objavio je da se neće sutra sastati sa timom Netanjahuovog konzervativnog Likuda.

"U ovoj fazi preliminarni uslovi da se održi efikasan sastanak pregovaračkih timova nisu ispunjeni i zato sastanak neće biti sutra održan. Ako bude neophodno, možda ćemo se sastati kasnije ove ili naredne sedmice", saopštio je savez Plavo-belo.

U saopštenju se dodaje da pod trenutnim uslovima verovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ni premijer Netanjahu i Ganc neće sutra uveče razgovarati u četiri oka, kako je takođe bilo planirano, preneli su izraelski mediji.

Očekivalo se da taj razgovor bude finalni pokušaj da se Netanjahu dogovori o vladi jedinstva Likuda i saveza Plavo-belo nakon izbora 17. septembra na kojima nije bilo pobednika.

Likud je objavio zvanično saopštenje navodeći da je "iznenađen odlukom da se minira sastanak premijera Netanjahua i Ganca i da se otkaže sastanak dva pregovaračka tima".

U saopštenju se ponavlja poziv Gancu da pokaže odgovornost i spreči nove izbore, te da sastanka ipak bude.

Netanjahu je najavio da će, ako pregovori s Gancom ne urode plodom, odmah vratiti mandat koji mu je poverio predsednik Izraela Ruven Rivlin da formira novu vladu.

Za sutra je zakazano i saslušanje pred najavljeno podizanje optužnica protiv Netanjahua u tri slučaja prevare i zloupotrebe poverenja, uključujući mito u jednom od njih.

Izraelski mediji komentarisali su, pre otkazivanja sastanka pregovaračkih timova, da se Netanjahu suočava sa izazovima na više frontova koji bi mogli brzo da okončaju njegova nastojanja da obrazuje vladajuću koaliciju.

U dosadašnjim pregovorima predstavnika Likuda i saveza Plavo-belo nije bilo napretka i dve strane se za to međusobno optužuju.

Netanjahu je telefonirao Gancu u nedelju da ugovori sutrašnji sastanak, jer za sada ne zna kako da obezbedi većinu od 61 poslanika od ukupno 120 u parlamentu, Knesetu.

On ima podršku samo 55 članova Kneseta, a Ganc jednog manje.

Ako Netanjahu obavesti predsednika Rivlina da ne može da obrazuje vladu, može se očekivati da Rivlin taj zadatak poveri Gancu, iako izgledi da on u tome uspe nisu ništa veći.

U slučaju da nikom ne pođe za rukom da obrazuje vladu, u Izraelu bi se mogli održati treći izbori za manje od godinu dana.

Sutra je prvi dan dvonedeljnog procesa koji bio mogao da odluči Netanjahuovu političku i ličnu sudbinu.

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit je pristao na zahtev Netanjahuovih advokata da saslušanje produži i na narednu nedelju iako je prvobitno bilo planirano da traje dva dana.

Advokati će pokušati da ubede Mandelblita da ne podigne optužnice protiv premijera.

Sutra i u četvrtak će oni izneti argumente samo za najozbiljniji, takozvani Slučaj 4000, u kojem se Netanjahu sumnjiči za mito.

Saslušanje u slučajevima 1000 i 2000 biće održano u nedelju i ponedeljak pred jevrejski Dan pokajanja, Jom kipur.

Za sada nije jasno da li će Netanjahu prusustvovati saslušanju.

Vrhovni tužilac je u februaru objavio da namerava da ga optuži posle saslušanja.

Netanjahu poriče sve optužbe i tvrdi da su one posledice „lova na veštice“ koji vodi njegova politička opozicija, policija i državni tužioci u cilju da ga smene nakon ukupno 13 godina na položaju premijera, najduže u istoriji Izraela.

Slučaj 4000 tiče se optužbi da je Netanjahu doprineo donošenju propisa od kojih je imao novčane koristi telekomunikacioni gigant Bezek, u visini od stotina miliona dolara, u zamenu za povoljno izveštavanje o premijeru na novinskom sajtu kompanije.

Slučaj 1000 uključuje optužbe da je Netanjahu primao skupe poklone od bogatih stranih biznismena, a 2000 da se dogovarao sa izdavačem tiražnog dnevnog lista da takođe povoljno izveštava o njemu u zamenu za slabljenje konkurentskog dnevnika.

Ako Netanjahu bude optužen, moglo bi proći dosta vremena dok suđenje ne počne.

On takođe može da traži nagodbu da do suđenja uopšte ne dođe i ne mora da se povuče dok se ne iscrpe sve žalbene mogućnosti.

Za mito bi mogao biti osuđen na deset godina zatvora, a za prevaru i zloupotrebu poverenja do tri godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.