Gajović NUNS-u: Ministarstvo poštuje Zakon, Novosti imale pravo da učestvuju

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jul.2019, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gajović NUNS-u: Ministarstvo poštuje Zakon, Novosti imale pravo da učestvuju

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović odgovorio je danas Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) povodom finansiranja Novinsko-izdavačko društva kompanije "Novosti AD" da se Ministarstvo pridržava Zakona o javnom informisanju i da je ta kompanija imala pravo učešća na konkursu.

Gajović je u pisanom odgovoru kao "frapantno nepoznavanje osnovnih medijskih pojmova" ocenio to što u saopštenju NUNS-a piše da je "tema projekta 'Osam >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vekova Srpske pravoslavne crkve' pre istoriografsko-kulturni, nego medijski projekat, uz to preambiciozan za 'izveštavanje tabloidnih novina' ".

On je naveo da po Članu 21. Zakona o javnom informisanju pravo učešća na konkursima Ministarstva nemaju mediji koji se finansiraju iz javnih prihoda, ali da se kompanija "Novosti" i ne finansira iz javnih prihoda, te je imala pravo učešća na Konkursu.

"Osim što NUNS sebi dozvoljava da po svom nahođenju tumači pomenuti član Zakona o javnom informisanju i medijima i pritom sasvim proizvoljno tumači šta jeste, a šta nije informacija ili tema od javnog značaja za građane Srbije, to Udružnje se uopšte ne bavi pitanjem, a trebalo bi, kvaliteta samog projekta Večernjih Novosti, kao ni legitimnošću petočlane konkursne komisije Ministarstva kulture i informisanja", rekao je Gajović.

Dodao je da je ta komisija jednoglasno donela odluku o sufinansiranju projekta "Osam vekova Srpske pravoslavne crkve".

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je ranije da je nezakonit konkurs Ministarstva kulture i informisanja na kojem je za sufinansiranje projekta lista Večernje novosti "Osam vekova Srpske pravoslavne crkve" tom listu dat iznos od 1.995.000 dinara.

"Postavlja se pitanje zašto se javnim novcem finansira medij koji je gotovo potpuno u državnoj svojini, iako to nedvosmisleno zabranjuje Zakon o javnom informisanju i medijima kojim je uređeno budžetsko sufinansiranje medijskih projekata", navodi se u saopštenju tog novinarskog udruženja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gajović odgovorio NUNS-u: Ministarstvo poštuje Zakon, Novosti imale pravo da učestvuju

Izvor: Beta, 31.Jul.2019

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović odgovorio je danas Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) povodom finansiranja Novinsko-izdavačko društva kompanije "Novosti AD" da se Ministarstvo pridržava Zakona o javnom informisanju i da je ta kompanija imala pravo...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.