Gaje krompir za Francuze

Izvor: TvojPortal.com, 13.Maj.2011, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gaje krompir za Francuze

Pirot 12. 05. 2011  Izvor: Press
Na Staroj planini preoravaju livade
Bez pesticida - Parcele na kojima se proizvodi organski krompir decenijama obrađivane i nisu „videle" nikakve hemikalije


Plasman obezbeđen... Organsko voće i povrće idu u izvoz

Sve veći broj meštana staroplaninskog sela Dojkinci opredeljuje se za proizvodnju krompira bez upotrebe hemikalija. Taj krompir, ali i drugo povrće, završava na trpezama probirljivih Francuza. >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com <<
Proizvodnja organskog krompira, ali i drugog  povrća, organizuje se u okviru Zemljoradničke zadruge „Arbinje" iz Pirota koja kooperantima olakšava početak proizvodnje, i omogućava izvoz na tržište EU.
Koriste samo stajnjak
Prema rečima predsednika mesne zajednice Dojkinci, ujedno i jednog od najvećih proizvođača organskog krompira Dragana Najdanovića, tražnja za organski proizvedenim krompirom je ogromna.
- Tereni na kojima se proizvodi organski krompir potpuno su nezagađeni jer njive nisu decenijama obrađivane i nisu „videle" pesticide niti bilo kakve hemikalije. Koristi se isključivo stajsko đubrivo, i to samo u propisanim količinama jer ni sa njim ne sme da se pretera.
opširnije možete pročitati na ovom linku

pirotStara planinaorganski krompirProizvodnja organskog krompira, ali i drugog povrćaZemljoradnička zadruga „Arbinje

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.