GUBI MU SE SVAKI TRAG: Poznati diktator, osuđen na 20 godina zatvora, se nije prijavio na izdržavanje kazne

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jan.2024, 11:03

GUBI MU SE SVAKI TRAG: Poznati diktator, osuđen na 20 godina zatvora, se nije prijavio na izdržavanje kazne

Bauterse je decenijama dominirao politikom u bivšoj holandskoj koloniji i napustio je funkciju tek 2020. godine.

Vlasti Surinama tragaju za bivšim predsednikom Desijem Bauterseom nakon što se nije prijavio na izdržavanje kazne od 20 godina zatvora zbog umešanosti u ubistvo 15 političkih protivnika 1982. godine, prenosi Gardijan.

Bauterseu (78) je naređeno da se do petka pojavi u zatvoru, međutim, njegova supruga Ingrid Bauters Valdring rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je novinarima okupljenim ispred njihove kuće da se nekadašnji diktator "neće predati".

Vlasti su u sredu naredile Bauterseu i četvorici drugih osuđenih da se jave u razne zatvore do petka, ali samo trojica su to učinila. Bili su slabog zdravlja i polako su se kretali prema ulazu u zatvor dok su ih novinari pratili.

The wife of former president of Suriname, Desi Bouterse, who has been sentenced to 20 years in jail for his involvement in the killing of 15 people more than four decades ago, says he will not be reporting to jail as ordered on Wednesday.

Read more: https://t.co/jfSsnetAaP pic.twitter.com/wpNU60C2uJ

— Jamaica Gleaner (@JamaicaGleaner) January 12, 2024

Ranije je nekoliko desetina pristalica Bautersea i Nacionalne demokratske stranke (NDS)kojom predsedava stiglo u njegovu kuću da pokažu svoju podršku, a neki su vikali na novinare i puštali glasnu muziku što je navelo vladine zvaničnike da pooštre mere bezbednosti.

Portparol NDS Rikardo Panka rekao je da se stranka ne slaže sa izricanjem presude i napomenuo da će Bauterse ostati na mestu predsednika, ali je naglasio da će ostati mirni.

- Nećemo stvarati ljutu gomilu koja bi išla protiv vlasti - rekao je Panka.

Bauterse je osuđen 20. decembra nakon što je proglašen krivim za ubistva čime je okončan istorijski pravni proces koji je trajao 16 godina. Ranije je bio osuđivan 2019. i 2021. godine, ali se žalio na obe presude.

#Suriname building a special cell on grounds of a military hospital for ex-president Desi #Bouterse whose final conviction for 1982 massacre was upheld in December & who was ordered to turn himself in Friday. (Unclear where he’ll be held in the meantime) https://t.co/DzGT1JRe7K pic.twitter.com/praolZUp18

— Reed Brody 🧣⚖️ (@ReedBrody) January 11, 2024

Novi tim advokata uložio je u ponedeljak žalbu na izricanje presude na osnovu toga da će se primenjivati zakon o amnestiji koji je Bauterse bezuspešno pokušao da progura pre više od decenije, ali je državni tužilac Surinama u utorak odbio taj potez.

- Državno tužilaštvo je započelo proces traženja osuđenih u krivičnom predmetu od 8. decembra koji se nisu javili u kazneno-popravnu ustanovu kako je navedeno u naredbi za izvršenje kazne - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Predvodio je državni udar da bi postao diktator od 1980. do 1987. godine, a za to vreme dvadesetak osumnjičenih i on su optuženi za pogubljenje advokata, novinara i univerzitetskog profesora u kolonijalnoj tvrđavi u glavnom gradu Paramaribu. Bauterse je prihvatio "političku odgovornost" za ubistva 1982. godine, ali insistira da nije bio prisutan.

Кasnije je demokratski biran za predsednika od 2010. do 2020. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.