GRANATA POGODILA PUTNIČKI AVION?! Ratno stanje na severoistoku Afrike - bombe padaju na sve strane, dramatični snimci obišli svet (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Apr.2023, 15:51

GRANATA POGODILA PUTNIČKI AVION?! Ratno stanje na severoistoku Afrike - bombe padaju na sve strane, dramatični snimci obišli svet (VIDEO)

U glavnom gradu Sudana, Kartumu, čula se danas jaka paljba kada su izbili sukobi između sudanske vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), javlja Reuters.

Pucnjave i eksplozije dogodile su se u blizini štaba sudanske vojske, ministarstva odbrane i aerodroma u Kartumu, javlja Al Džazira. Svedok je za Rojters rekao da se pucnjava čula u blizini štaba sudanske vojske i Ministarstva odbrane u centru Kartuma. Izveštač Rojtersa je naveo da su se na različitim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mestima u gradu izdizali stubovi dima i da su vojnici raspoređeni po ulicama.

Do sukoba je danas došlo i u severnom sudanskom gradu Merove, rekli su svedoci. Televizija "Alarabija" prikazala je kako se stubovi dima dižu kod vojne baze u tom gradu.

🔴 [AGORA] Aeronaves são incendiadas no aeroporto de Cartum, no Sudão, em meio a intensos confrontos entre o exército e forças paramilitares.pic.twitter.com/a1y0xAr0zV

— Mundo News (@Mundo__News) April 15, 2023

Svetski mediji javljaju da je sudanska vojska pokrenula vazdušne napade na štab specijalnih snaga u Kartumu, pošto su pobunjeničke snage preuzele kontrolu nad aerodromima u Kartumu i Merovu.

Izveštava se da su dve osobe poginule kada je granata pogodila putnički avion na aerodromu u Kartumu.

VIDEO: The Sudan Air Force is launching a missile attack on the positions and vehicles of the Rapid Support Forces in Khartoum.#aamajnews pic.twitter.com/VUsdosw8RG

— Aamaj News English (@aamajnews_EN) April 15, 2023

Borbe su se proširile i na sedište sudanske državne televizije, kaže voditelj koji se nakratko pojavio u programu. U pozadini su se čuli pucnji dok je bio u etru, javila je novinska agencija Rojters.

Iznad glavnog grada viđeni su borbeni avioni.

VIDEO: The Sudan Air Force is launching a missile attack on the positions and vehicles of the Rapid Support Forces in Khartoum.#aamajnews pic.twitter.com/VUsdosw8RG

— Aamaj News English (@aamajnews_EN) April 15, 2023

Sukobi su usledili nakon višednevnih tenzija između vojske i moćne paravojne grupe RSF. Svedok je rekao za Rojters da je video raspoređene topove i oklopna vozila na ulicama. RSF su saopštile danas da je vojska opkolila jednu od njihovih baza i otvorila vatru iz teškog naoružanja.

Vojska je saopštila u četvrtak da su nedavni pokreti RSF bili bez koordinacije i nezakoniti.  Sudanska vojska upozorila je u četvrtak na rizik od konfrontacije nakon mobilizacije moćne paravojne grupe, javila je britanska agencija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Potpuni haos: Sukobi sve suroviji, oboren avion; broje se žrtve FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 16.Apr.2023, 09:50

U Kartumu se nastavljaju borbe između sudanske vojske i pripadnika snaga za brzo reagovanje (specijalne snage), javljaju mediji...Kako navodi televizija "Hadat", u pojedinim delovima sudanske prestonice nastavljaju se sukobi između ove dve strukture. "Al Arabija" je objavila snimak koji navodno prikazuje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.