Nedelja, 16.04.2023.

09:41

Potpuni haos: Sukobi bukte, oboren avion; broje se žrtve FOTO/VIDEO

U Kartumu se nastavljaju borbe između sudanske vojske i pripadnika snaga za brzo reagovanje (specijalne snage), javljaju mediji.

Izvor: Tanjug, Sputnjik

Potpuni haos: Sukobi bukte, oboren avion; broje se žrtve FOTO/VIDEO
Tanjug/AP Photo/Marwan Ali

Kako navodi televizija "Hadat", u pojedinim delovima sudanske prestonice nastavljaju se sukobi između ove dve strukture. "Al Arabija" je objavila snimak koji navodno prikazuje zgradu komande sudanskih kopnenih snaga u plamenu.

Sudanske specijalne snage i dalje kontrolišu vojnu bazu u gradu Merov, prenosi "Hadat". Vojska je opkolila bazu, u blizini se čuju pucnji.

U međuvremenu, stanovnici grada napuštaju svoje domove iz straha od intenziviranja borbi.

Sudanska vojska je takođe izvela vazdušne udare na položaje specijalnih snaga u gradu Omdurman.

Kako javlja "Skaj njuz Arabija", snage za brzo reagovanje su oborile avion vojske. Sa druge strane, "Al Arabija" javlja da je vojska saopštila da će im biti potrebno nekoliko dana da u potpunosti poraze snage za brzo reagovanje. U Sudanu su 15. aprila izbili sukobi između vojske i snaga za brzo reagovanje (specijalne snage).

Strane se međusobno optužuju za napade, pri čemu vojska tvrdi da su snage za brzo reagovanje napale njen štab, a specijalne snage tvrde da je njihov štab u Kartumu napadnut "svim vrstama teškog i lakog naoružanja". Intenzitet sukoba je pojačan posle kratkog zatišja sredinom dana. Snage za brzo reagovanje saopštile su da su preuzele kontrolu nad aerodromom u El Fašeru i dvema vazdušnim bazama. Vojska je takođe izvestila o vazdušnim napadima na neprijateljske baze u oblasti Kartuma.

U sukobima širom Sudana poginulo je 56 civila, a ranjeno 595 ljudi, saopštile su zdravstvene vlasti te zemlje.

Sukobi su zahvatili glavni grad i najmanje 7 od 18 sudanskih država. Nad zemljom se nadvila pretnja građanskog rata. Abdulah Hamduk, bivši premijer republike, rekao je da je mirno rešenje "još moguće", ali da se zemlja "suočava sa opasnošću od raskola".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: