GORI KOREJSKO POLUOSTVRVO! Južna Koreja naredila hitnu evakuaciju stanovništva, da li je Kim konačno sipao kap koja je prelila čašu?

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2024, 10:54

GORI KOREJSKO POLUOSTVRVO! Južna Koreja naredila hitnu evakuaciju stanovništva, da li je Kim konačno sipao kap koja je prelila čašu?

Na poluostrvu je i do sada bilo napeto, a današnja situacija može lako dovesti do eskalacije sukoba.

Nakon što je Severna Koreja jutros ispalila oko 200 artiljerijskih granata u vodu u blizini svoje zapadne obale, južnokorejska vojska je saopštila da na taj potez odgovara vežbom artiljerije sa bojevom municijom, a naređena je hitna evakuacija civila na južnokorejskim zapadnim pograničnim ostrvima Jeonpjeong i Baengnjeong.

Južnokorejska vojska okarakterisala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je potez Severne Koreje kao čin provokacije i upozorila da će preduzeti odgovarajuće mere, navodeći da nije bilo povređenih i da nije pričinjena šteta, prenosi agencija Jonhap.

Portparol južnokorejske vojske Li Sung-jun upozorio je na konferenciji za novinare da je Severna Koreja odgovorna za eskalaciju krize i pozvao na hitno smirivanje situacije.

U tesnoj koordinaciji sa SAD, južnokorejska vojska prati severnokorejske aktivnosti i sprovešće odgovarajuće mere protiv provokacija Severne Koreje, rekao je predstavnik vojske Južne Koreje.

📹 In a recent statement following the shelling, South Korea authorities have made declarations 🙄 As we await further developments, the international community’s response remains a key factor to watch. pic.twitter.com/yEmb9wbcYO

— Bandera Fella *-^ (@banderafella) January 5, 2024

Generalštab južnokorejske vojske saopštio je da je detektovao artiljerijsku paljbu severno od granične linije demilitarizovane zone, de fakto pomorske granice dve države, prenosi Jonhap.

Tampon zona je postavljena u okviru međukorejskog vojnog sporazuma potpisanog 19. septembra 2018. godine, kako bi se smanjile granične tenzije.

⚡️South Korea orders to evacuate 2,000 people from the island of Yeonpyeong due to the possibility of an attack by North Korea in the coming hours, — Yonhap.

It is reported that the North Korean army fired 200 artillery shells towards the island of Yeonpyeong and the west coast… pic.twitter.com/RxVC29xiwN

— FLASH (@Flash_news_ua) January 5, 2024

Severnokorejska vojska je 2010. godine pucala desetine puta na ostrvo Jeonpjeong, kada su poginule četiri osobe, uključujući dva civila, u jednom od najtežih napada od završetka Korejskog rata 1953. godine.

Severna Koreja je tada saopštila da je bila isprovocirana južnokorejskim vežbama jer su, kako je navela, granate pale u severnokorejske teritorijalne vode.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.