GENIJALAN PROJEKAT SPASIĆE MNOGE ŽIVOTE NA PUTEVIMA: Uloženi milioni evra za fluorescentne linije - rezultati su ZAPANJUJUĆI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Okt.2022, 19:39

GENIJALAN PROJEKAT SPASIĆE MNOGE ŽIVOTE NA PUTEVIMA: Uloženi milioni evra za fluorescentne linije - rezultati su ZAPANJUJUĆI!

Projekat koji značajno poboljšava bezbednost u saobraćaju.

Kompanija iz Australije po imenu "Aussie" uvela je genijalan način da puteve učini bezbednijim, postavivši fluorescentne oznake na autoputu koje svetle u mraku.

Ove svetleće linije napravljene su uz pomoć fotoluminiscencije, sličnim procesom koji se koristi za svetleće dečije nalepnice, igračke i satove.

U mraku, premaz emituje svetlost koju je apsorbovao i uskladištio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tokom dana, tako da se linije i oznake na putu mogu jasno videti.

Iz kompanije koja je učestvovala u projektu, saopšteno je da će se na ovaj način olakšati vozačima da vide linije ili znakove pored puta i da se jasno definišu raskrsnice i krivine, pri čemu vozači imaju više vremena da reaguju kako ne bi skrenuli iz svoje trake.

- Bezbednosne svetleće linije posebno će biti korisne za ljude koji nisu upoznati sa vožnjom kroz ovo područje - ističu iz kompanije.

Vlada Australije je uložila više od 4 miliona evra u projekte za bezbednost saobraćaja, a posebne nade se ulažu u svetleće linije. Australijski mediji pišu da su probe projekta izvršene, a da su rezultati zapanjujući.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.