GAVRAN iz japanskih legendi: Naučnici otkrili novu vrstu kita

Izvor: Blic, 04.Avg.2016, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"GAVRAN" iz japanskih legendi: Naučnici otkrili novu vrstu kita

U blizini ostrva Seint Džordž na Aljasci naučnici su otkrili novu vrstu kita, iako nikad jedinka ovog sisara nije viđena živa. Još uvek nije poznato kako će nazvati novootkrivenu vrstu kita.

Kao i mnoge druge misterije i ova je započela lešinom, ali je telo u ovom slučaju bilo dugačko 7,3 metra. Ostaci kita otkriveni su u junu 2014. godine, a uočio ga je mladi profesor biologije na peščanoj plaži. On je odmah alarmirao lokalne stručnjake koji su na prvu loptu pretpostavili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se radi o vrsti kljunastog kita, ali je detaljnom analizom ustanovljeno da je telo previše tamno, a leđna peraja prevelika i previše opuštena. Životinja je bila suviše kratka da bi bila odrasla, a zubi su joj bili istrošeni i požuteli od starosti.

Kako je objavljeno u utorak, uopšte se ne radi o kljunastom kitu, već o sasvim novoj vrsti: manjoj, neobičnoj, crne boje o kojoj među japanskim ribarima kruži legenda, a zovu ga "gavran", piše Nešonal Džiografik.

- Ne znamo koliko jedinki postoji, ni gde im je stanište, ništa zapravo konkretno ne znamo. Sad ćemo svakako istražiti - rekao je Filip Morin, profesor molekularne genetike, koji je učestvovao u istraživanju.

Nova vrsta kitova se otkriva vrlo retko, a napredak na području DNK istraživanja pomogao je naučnicima da u poslednjih 15 godina identifikuju pet novih vrsta ovih sisara. Dve vrste su zapravo bili delfini, a tri su uključene u već postojeće kategorije zbog sličnosti.

Ova životinja iz roda Berardius izgleda potpuno drugačije od najbližeg srodnika i navodno se kreće na području severnog Pacifika gde se istraživanja morskih sisara sprovode već decenijama.

- Ovo je zaista velika stvar. Kad dobro razmislite o tome, nova vrsta velikog sisara na kopnu je prilično retka stvar. To se jednostavno ne događa često i apsolutno je impresivno - rekao je koautor studije Pol Vejd.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.