GAŠIĆ GOVORIO ISTINU: Iz Tužilaštva za organizovani kriminal stigla potvrda, Nemci se prave da ništa ne znaju

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2023, 18:37

GAŠIĆ GOVORIO ISTINU: Iz Tužilaštva za organizovani kriminal stigla potvrda, Nemci se prave da ništa ne znaju

Ministar Gašić je prošle nedelje, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, izjavio da su srpske službe ustanovile ko je ubica Olivera Ivanovića, optuživši Nemačku da mu pruža zaštitu.

Šest dana nakon izjave ministra policije Bratislava Gašića da su srpske službe otkrile ko je ubica Olivera Ivanovića, i da su tražili podatke od nemačkih vlasti pod čijom je osumnjičeni, kako je tada rekao, zaštitom, i nakon demantija Ambasade Nemačke >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Beogradu, danas je stigla zvanična potvrda.

Tužilaštvo za organizovani kriminal potvrdilo je u odgovoru Insajderu da u predmetu za ubistvo Olivera Ivanovića jesu uputili i zahteve za uzajamnu pravnu pomoć i zamolnice.

- U navedenom predmetu Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je uputio četiri zahteva za uzajamnu pravnu pomoć i dve zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć. Obzirom da se radi o "str. pov." predmetu, ne možemo se izjašnjavati o detaljima zahteva i zamolnica - navodi Tužilaštvo za oganizovani kriminal u odogovoru Insajderu i to na ponavljeni zahtev.

Naime, istog dana kada je ministar policije izneo navode o osumnjičenom i ulozi Nemačke, i nakon demantija Ambasade Nemačke, novinari Insajdera uputili su pitanja jedinoj nadležnoj instituciji za vođenje ovog postupka u Srbiji - Tužilaštvu za organizovani kriminal.

U prvom odgovoru su naglasili da ne mogu da iznose detalje o predmetu koji nosi oznaku strogo poverljivo i u fazi je predistrage.

Nakon konstatacije da ne traže poverljive podatke koji bi ugrozili postupak, već samo informaciju da li su ili ne tražili od Nemačke podatke, iz Tužilaštva je stigla potvrda.

Inače, prema međudržavnim ugovorima sa pojedinačnim državama, zahtevi za pravnu pomoć se šalju državama sa kojima Srbija ima sklopljene ugovore o uzajamnoj pravnoj pomoći, a zamolnice, po osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, mogu biti poslate, kako pojedinačnim državama, tako i međunarodnim policijskim organima, ili pravosudnim institucijama.

Podsetimo, ministar Gašić je prošle nedelje, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, izjavio da su srpske službe ustanovile ko je ubica Olivera Ivanovića, optuživši Nemačku da mu pruža zaštitu.

- Ovde je sve ono do čega su službe Republike Srbije došle i ustanovile ko je ubica Olivera Ivanovića i mi tačno znamo ko je ubica i tražili smo od nemačkih organa, pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, da nam daju podatke - rekao je ministar Gašić.

Optužbe da štite osumnjičenog za ubistvo ubrzo je kategorički odbacila Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu. Iz Ambasade su naveli i da "nije tačno da su dobili upit iz Srbije u vezi sa tim slučajem".

Oglasio se potom ponovo i ministar Gašić, koji je rekao da nije izneo konstataciju o tome da Nemačka štiti osumnjičenog, već je postavio pitanje.

Inače, godinama se vode dve istrage, jedna u Prištini druga u Beogradu, a do danas nema jasnog odgovora na pitanje ko je naručio a ko izvršio ubistvo Olivera Ivanovića 16. januara 2018. Dok je tzv. kosovsko tužilaštvo podiglo optužnicu još 2019, ali protiv osumnjičenih za pomaganje u ubistvu bez imena izvršioca ubistva, predstavnici vlasti u Srbiji tvrde da imaju ime ubice ali im nije dostupan.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.