GASE ŠKOLE SA MANJE OD 400 ĐAKA Neizvesnost u OŠ Stari grad, Đuro Strugar...

Izvor: Blic, 13.Jul.2016, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GASE ŠKOLE SA MANJE OD 400 ĐAKA Neizvesnost u OŠ "Stari grad", "Đuro Strugar"...

Nedoumice nekih roditelja počele su mesec i po pre nove školske godine jer još ne znaju da li će škola koju su njihova deca do sada pohađala biti otvorena i na jesen.

Prvo su počele priče o gašenju OŠ „Stari grad“, zatim su prethodnih dana sa istom temom vođeni razgovori u OŠ „Đuro Strugar“ na Novom Beogradu, narednih dana, kako nezvanično saznajemo, razmatraće se i OŠ „Isidora Sekulić“ i specijalna škola u Zemunu, a sa istim pitanjem se suočava još >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tridesetak škola ili ispostava u prestonici.

Nadležni su prošle godine naručili izradu Studije mreže predškolskih ustanova i osnovnih škola koja je, između ostalog, trebalo da utvrdi koje obrazovne ustanove ne ispunjavaju zakonski osnov da imaju bar 400 učenika, a čije je postojanje opravdano samo ako u krugu od dva kilometra nema druge škole.

Kako njihov rad donosi velike izdatke, zamišljeno je da se neke od njih presele ili ugase. Jedna od ideja je da oko 200 učenika OŠ „Stari grad“ od septembra pohađa nastavu u drugoj školi („Skadarlija“, „Mika Alas“ ili „Braća Baruh“), dok bi zgrada bila ustupljena Sportskoj gimnaziji, koja nema svoje prostorije.

Zatim, 305 učenika OŠ „Đuro Strugar“ pridružili bi se vršnjacima u OŠ „Ratko Mitrović“, dok bi zgradu preuzela Politehnička, koja već godinama koristi prostorije na drugom spratu za teorijsku nastavu.

Roditelji dece iz OŠ „Stari grad“ kažu da se uporno zanemaruje činjenica da zgradu godinama koristi i Baletska škola „Lujo Davičo“, sa kojom premašuju neophodnu kvotu đaka za rad škole.

Takođe, kada bi prostorije OŠ „Ratko Mitrović“ koristili i učenici iz OŠ „Đuro Strugar“, bilo bi ih više nego učenika Politehničke škole, a na manjem prostoru.

SEKRETARIJAT: SLEDI DOGOVOR SA MINISTARSTVOM

Iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu objašnjavaju da konačnih odluka o tome koje će škole, da li će i kada zatvarati još nema, da je sve još u fazi razgovora sa Ministarstvom prosvete i direktorima obrazovnih ustanova.

OSMAKE BRINE NOVA SREDINA

Majke pojedinih osmaka zabrinute su što može da se dogodi da njihova deca izgube vreme uklapajući se u novu sredinu umesto da se usredsrede na obaveza koje nosi kraj osnovne škole.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.