GARANCIJA ZA SAVESTAN RAD Sindikalci predlažu: Menadžeri ličnom imovinom treba da BRIŠU MINUSE

Izvor: Blic, 10.Jul.2017, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GARANCIJA ZA SAVESTAN RAD Sindikalci predlažu: Menadžeri ličnom imovinom treba da "BRIŠU" MINUSE

Sindikalci iz Republike Srpske i Federaciji BiH odlučniji su nego ikad u nameri da menadžere koji su odgovorni za propast javnih preduzeća napokon treba početi lično kažnjavati.

Sindikalci iz Srpske smatraju da bi svaki direktor, te predsednik upravnog ili nadzornog odbora, pre nego što preuzme funkciju, morao da potpiše izjavu da je saglasan da će za svoj rad, odnosno eventualne propuste, garantovati ličnom imovinom.

Njihove kolege iz FBiH već su pokrenule >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << inicijativu za stvaranje zakonskog osnova koji bi omogućio da rukovodioci u javnim preduzećima budu novčano kažnjeni zbog gubitaka, blokade ili likvidacije firmi.

Jednoglasni su da je krajnje vreme da se prekine praksa da pojedinci po nekoliko mandata sede u direktorskim foteljama, a da preduzeća tonu, sve do stečaja ili likvidacije.

Smatraju da je van pameti da se rukovodioci iz ovakvih situacija izvlače bez ikakvih posledica i sankcija, uprkos činjenici da su na najodgovornijim pozicijama proveli i više od deceniju.

Kolektivna odgovornost

U Sindikatu uprave srpske ističu da bi, u slučaju da lična imovina bude garant njihovog rada, mnogi direktori i predsednici pomenutih odbora dobro razmislili kakve će poslovne poteze povući.

– Nepošteno je da zbog nečijeg nesavesnog poslovanja ispaštaju građani i država. Kad bi garantovali imovinom, direktori javnih preduzeća bi se sigurno ponašali daleko više domaćinski nego sad. Takođe, ne bi imali mogućnost da se pravdaju kolektivnom odgovornošću, što je sada praksa – kaže predsednik ovog sindikata Božo Marić.

Iz Konfederacije sindikata RS poručuju da je apsurdno da rukovodeće pozicije u pojedinim javnim preduzećima godinama zauzimaju oni koji krše zakon i posluju sa gubicima.

– Tek kad krene praksa kažnjavanja može se očekivati da će se direktori ponašati odgovornije. Ovako, još bivaju nagrađeni novim mandatima, a dugovanja se gomilaju - naglašava predsednik Obrad Belenzada.

Dugovanja

Podsetimo, podaci Poreske uprave RS pokazuju da je ukupan dug za poreze na kraju 2016. iznosio 1,2 milijarde KM, te da državi i dalje najviše duguje javni sektor - 112 miliona KM.

U Uniji udruženja poslodavaca RS kažu da više treba pritegnuti menadžere u javnim preduzećima, posebno što i zvanična statisitka pokazuje da je reč o najvećim dužnicima.

– Neko mora da odgovara za to što su mnoge firme upropaštene, a odgovornost direktora u ovoj priči zaista je velika. Nažalost, od rata do danas sve manje se insistira na odgovornosti onih koji su na čelu javnih preduzeća. U prošlosti niko nije hteo na čelo firmi koje su bile u lošoj finansijskoj poziciji, jer su se ljudi plašili da neće uspeti da spasu preduzeće. Danas ih je baš briga za to, samo je bitno da se dokopaju direktorske fotelje. Iako krivični zakon predviđa kazne za one koji, na primer, ne isplaćuju plate i ne uplaćuju doprinose, kazne izostaju. Zato se niko preterano i ne sekira zbog propasti preduzeća - kaže predsednik ove unije Dragutin Škrebić.

Stop uništavanju državne imovine

Selvedin Šatorović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže da će, kad budu znali da će biti udareni po džepu, direktori sigurno više raditi po svesti i savesti.

– Moramo sprečiti svesno uništavanja i prodaju u bescenje državnog kapitala. Do sada za to niko nije odgovarao, što se mora promeniti – ističe Šatorović.

Iz resornog federalnog ministarstva saopštili su da će razmotriti predlog sindikalaca za izmenu zakonske regulative, s ciljem uvođenje reda u vođenje javnih poduzeća.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.