GALERIJA KOJA JE PONOS CELE SRBIJE: Ova kuća u Kovačici čuva najlepše i najstarije slike (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Maj.2020, 12:24

GALERIJA KOJA JE PONOS CELE SRBIJE: Ova kuća u Kovačici čuva najlepše i najstarije slike (VIDEO)

Galerija naivne umetnosti u Kovačici danas u svom fondu ima 521 sliku.

Teško je odrediti, kada je tačno naivna umetnost u Kovačici nastala. Prvi slikari počeli su da slikaju iz hobija, bez ikakvog poznavanja akademske konstrukcije slika i likovnih kompozicionih elemenata.

Prvi, koji su uzeli četkicu u ruke i počeli da slikaju bili su Martin Paluška i Jan Sokol 30-tih godina prošlog veka.

Već 1942. godine priključio im se i Mihal Bireš a kasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i Vladimir Boboš. Ljubitelji slikanja su 1950. godine osnovali likovnu sekciju u okviru Kulturno-prosvetnog udruženja "Pokrok" i za vrlo kratko vreme pridružili su im se slikari Martin Jonaš i Jan Knjazovic.

U tom najranijem periodu nisu imali svoj lični prepoznatljiv stil. U početku su kopirali poznate slikare, preslikavali razglednice. Najviše ih je privlačila egzotika, kao što su na primer venecijanske gondole, tirolski pejzaži, afrički tigrovi. Dobro su se u tome snalazili i obrazovali, ne osećajući potrebu za individualnim izrazom.

Tek nešto kasnije, svaki od njih je u svom stvaralaštvu pronalazio svoj lični likovni izraz, jedinstven i karakterističan za svakog ponaosob. Taj svoj stvaralački čin prenosili su na platno. U Udruženje "Pokrok" su postepeno dolazili novi samouki slikari.

Slikari iz Kovačice su svojim sugrađanima prvi put prezentovali svoje slike - ulja na platnu 1952. godine prilikom proslave 150. godišnjice od osnivanja mesta Kovačica. Na ovoj izložbi učestvovalo je dvanaest slikara, kao i Udruženje žena iz Kovačice sa svojim rukotvorinama.

Među slikarima koji su izlagali svoje radove bili su: osnivači Martin Paluška i Jan Sokol, Michal Bireš, Vladimir Boboš, Vilma Đurić, Martin Jonaš, Jan Knjazovic, Pavel Suhanek kao i dva stolara, koji su pravili intarzije. Dakle 1952. godinu možemo smatrati godinom pojavljivanja kovačičke naivne umetnosti. Te iste godine osnovana je i likovna-slikarska sekcija, u okviru koje su bili aktivni najpoznatiji slikari kovačičke naive kao što su Martin Jonaš i Jan Knjazovic.

O slikarima naive u Kovačici se sve više govorilo, njihova dela izazivala su sve veću pažnju šire javnosti. U Kovačicu su zatim počeli da dolaze novinari, diplomate, akademski slikari, turisti, koji su za njih saznali putem štampanih i elektronskih medija. Tako je nastala potreba da se obezbedi prostor, gde bi na jednom mestu bilo izloženo više slika, po mogućstvu svih autora, kako bi ljubitelji naivne umetnosti dobili celokupnu sliku o naivnim slikarima. Iz toga je proistekla ideja o osnivanju Galerije slikara - zemljoradnika iz Kovačice.

Galerija je svake godine umesto članarine, od svakog člana dobijala po jednu sliku i na taj način postepeno formirala svoj sopstveni fond slika. Ova običaj traje i dan-danas.

Slike kovačičkih slikara prikazuju život i rad čoveka na selu. Na svoja platna slikari naivci verno prenose kovačičke narodne nošnje, narodne običaje, folklor, težak život seljaka, radove na njivi, dolazak Slovaka na ove prostore, prikazuju tradicionalnu sobu u kući seljaka, sa starim krparama i sličnim predmetima, takođe dvorišta seljačkih kuća, seoske ulice i slično.

Dana 15. maja 1955. godine otvorena je Galerija narodnih slikara iz Kovačice. Bila je to prva seoska galerija slika u Kovačici i uopšte prva seoska galerija slika u tadašnjoj Jugoslaviji. U tom periodu počinju da slikaju: Ondrej Venjarski, Jan Garaj, Pavel Lacko, Katarina Karlečik iz Kovačice i Jan Bačur iz Padine. Krajem 1957. godine, osnivanjem Doma kulture "3. oktobar" u Kovačici dolazi do znatnih promena, jer je sve aktivnosti na polju kulture i umetnosti preuzela novoosnovana institucija.

U okviru Doma kulture "3. oktobar", Galerija naivne umetnosti funkcioniše od 1955. godine pa sve do 15. decembra 2008. godine, kada postaje samostalna institucija od nacionalnog značaja.

U današnje vreme, Galerija naivne umetnosti veoma je poznata, i upravo zahvaljujući njoj i njenim slikarima u Kovačicu dolaze na hiljade poznatih i manje poznatih ljubitelja naive, izražavaju poštovanje i divljenje prema ruralnom umetničkom fenomenu kao što je kovačička naiva.

Posetioci Galerije naivne umetnosti u Kovačici ovde mogu videti, osim ulja na platnu, i ostale tehnike kao što je pastel, akvarel, grafike, kao i oslikane tikvice, male šamlice itd.

U septembru 1989. godine Galerija naivne umetnosti dobila je nove prostorije, u kojima nastavlja sa svojom delatnošću. Svake godine, prvog vikenda u oktobru u okviru manifestacije "Kovačički oktobar", u Galeriji se otvara tradicionalna izložba članova kovačičke naive.

Na "Kovačičkom oktobru" je do sada svoje radove izlagalo više od 60 autora. U prethodnom periodu Galerija je imala 37 aktivnih članova. Danas je taj broj smanjen na 21.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.