Francuzi očekuju prodaju četiri vojna broda Rumuniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2022, 14:57

Francuzi očekuju prodaju četiri vojna broda Rumuniji

Francuska se nada da će uskoro biti zaključen sporazum o prodaji četiri vojna broda Rumuniji za 1,2 milijarde evra (1,35 milijardi dolara), budući da obe zemlje žele da osiguraju bezbednost na Crnom moru, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan.

Farncuska odbrambena kompanija Naval Grupa dobila pobedila je 2019, u partnerstvu sa rumunskom kompanijom Santierul Naval Konstanta, na tenderu za izgradnju četiri mornaričke korvete Govind za Rumuniju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao i za renoviranje dve postojeće fregate, ali je ugovor odložen zbog pravnih osporavanja, prenosi Rojters.

Rumunsko ministarstvo odbrane saopštilo je da dve kompanije imaju rok do kraja februara da odluče da li će nastaviti aktivnosti na zaključenju sporazuma, dodajući da se o ceni ne može pregovarati.

Rumunska mornarica je najmanje modernizovana od svih rodova vojske. Ova zemlja, članica NATO-a od 2004. i članica Evropske unije od 2007. godine, poslednjih godina je povećala potrošnju za vojne potrebe.

NATO ima stacionirane multinacionalne kopnene snage od oko 4.000 vojnika u Rumuniji, a u zemlji se nalazi i vojna baza za balističke rakete SAD-a, dodaje Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Francuzi očekuju prodaju četiri vojna broda Rumuniji

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Feb.2022

Francuska se nada da će uskoro biti zaključen sporazum o prodaji četiri vojna broda Rumuniji za 1,2 milijarde evra (1,35 milijardi dolara), budući da obje zemlje žele da osiguraju bezbjednost na Crnom moru, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.