Francuzi blokirali auto-put: Policija tuče demonstrante, ispaljene dimne bombe VIDEO

Izvor: B92, 17.Jun.2023, 19:28

Francuzi blokirali auto-put: Policija tuče demonstrante, ispaljene dimne bombe VIDEO

Nekoliko hiljada ljudi, pre svega ekoloških boraca, okupili su se u regionu Savoje da bi protestovali protiv izgradnje buduće brze pruge između Liona i Torina.

Na skupu je došlo je i do sukoba sa snagama reda. Letele su kamenice, dok su specijalci koristili dimne bombe. Podignute su i barikade, a neki od napadača bili su naoružani i čekićima.

Projekat je započet još pre tridesetak godina, a cilj je da se gradnjom 270 kilometara nove pruge rastereti saobraćaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kamionima.

Pruga je već počela da se gradi, a do sukoba je došlo zbog bušenja tunela sa dva kraka dužine čak 57,5 kilometara ispod Alpa.

Ekolozi se bune smatrajući da će ogromne količine iznete zemlje zbog bušenja tunela poremetiti lokalni biodiverzitet, kao i da će biti ugroženi prirodni rezervoari vode koji iznose ode 60 do 125 miliona kubnih metara vode.

Strahuju i da će milioni tona smeća na pravcu nove pruge takođe ugroziti prirodu. Ističu i da već postoji pruga, između Dižona i Torina.

Zagovornici nove pruge ističu da je prethodna jednokolosečna izgrađena još za vreme Napoleona Trećeg, da ne odgovara današnjim uslovima, kao i da bi na ovaj način bio smanjen saobraćaj za čak milion kamiona, kao i da bi u prirodu bilo izbačeno milion tona kubnih metara ugljen dioksida manje, koliko prosečno proizvodi grad sa 300.000 stanovnika.

Takođe, na ovaj način novom prugom bi dva grada bila približena na sat i 47 miniuta, za razliku od 3.47 trenutno. To, međutim, nije sprečilo nekoliko stotina najradikalnijih deomnstranata da formiraju ljudski lanac, uđu u nabujalu reku i pređu na autoput A43 koji su blokirali u oba smera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sukob policije i demonstranata! Francuzi blokirali auto-put, policija ispalila dimne bombe (VIDEO)

Izvor: 24sedam.rs, 17.Jun.2023

Ekolozi se bune smatrajući da će ogromne količine iznete zemlje zbog bušenja tunela poremetiti lokalni biodiverzitet, kao i da će biti ugroženi prirodni rezervoari vode

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.