Francuskoj policiji dozvoljeno da koristi dronove

Izvor: B92, 21.Apr.2023, 11:12

Francuskoj policiji dozvoljeno da koristi dronove

Francuskoj policiji je od danas dozvoljeno da koristi dronove opremljene kamerama za širok spektar zadataka.

Nova uredba dozvoljava policiji, carini ili vojsci da koriste dronove da spreče napade na ljude ili imovinu, osiguraju bezbednost okupljanja na javnim mestima, kao i održavanje ili obnavljanje javnog reda kada je verovatno da će okupljanja ozbiljno remetiti javni red i mir.

Dronovi se mogu koristiti i za prevenciju terorističkih akata, regulisanje transportnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokova, nadzor granice i spasavanje ljudi, navodi se u dekretu. Uredbom se detaljno i u praksi sprovodi zakon o bezbednosti izglasan u parlamentu prošle godine, preneo je Rojters.

Francuska organizacija za zaštitu privatnosti podataka CNIL zatražila je u martu da se objavi detaljna politika korišćenja, uključujući i informacije zainteresovane javnosti o upotrebi dronova.

Dekret o tim ovlašćenjima policije objavljen je u Službenom listu u četvrtak. To se dešava nešto više od godinu dana pre Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine i u vreme kada se održavaju masovni protesti protiv penzione reforme koju je predložio predsednik Emanuel Makron.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.