Francuski zvaničnik poziva na pomirenje Kosova i Srbije

Izvor: Southeast European Times, 03.Mar.2010, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski zvaničnik poziva na pomirenje Kosova i Srbije

Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner sastao se u ponedeljak sa zvaničnicima u Beogradu i Prištini, izražavajući nadu u mirnu koegzistenciju. Dok Francuska smatra nezavisnost Kosova "neopozivom", za Beograd ona ostaje neprihvatljiva.

03/03/2010

Igor Jovanović i Blerta Fonići-Kabaši za Southeast European Times iz Beograda i Prištine -- 03/03/10

Srbija može da nastavi sa odbijanjem da prizna Kosovo i još uvek da bude na koloseku za integraciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u EU, rekao je francuski ministar inostranih poslova zvaničnicima u Beogradu u ponedeljak (1. marta).

Međutim, ministar inostranih poslova Bernar Kušner rekao je svom srpskom kolegi Vuku Jeremiću da, kako bi se napredovalo u tom procesu, mora da se postigne kompromisno rešenje sa Kosovom.

Jeremić je rekao da prihvatanje te bivše pokrajine kao nezavisne države ne može da bude deo rešenja. Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije u februaru 2008. godine.

"Mi želimo da radimo sa Francuskom, Evropom i međunarodnom zajednicom na pronalaženju kompromisnog rešenja koje će omogućiti trajni mir i stabilnost i ubrzati proces evropske integracije za celokupan zapadni Balkan", rekao je Jeremić. "To je strateški prioritet -- evropska integracija zapadnog Balkana. Da bi se to desilo treba da postignemo kompromis."

Kušner se takođe sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i potpredsednikom vlade za evropske integracije Božidarom Đelićem. Tadićev kabinet preneo je Kušnerove reči da Francuska podržava put Beograda ka EU i da ne postoje dodatni uslovi za članstvo.

Srpski zvaničnici pozvali su Francusku da investira u izgradnju sistema podzemne železnice u Beogradu, kao i u autoput poznat kao Koridor 10. Takođe se traže francuski ulagači u sektorima energetike i infrastrukture.

Tokom posete Beogradu, Kušner je položio venac na grob pokojnog srpskog premijera Zorana Đinđića, koga je 2003. godine ubio naoružani napadač povezan sa organizovanim kriminalom.

Posle sastanaka u Beogradu, Kušner je otputovao na Kosovo, gde je govorio na specijalnoj sednici parlamenta. On je izrazio nadu da će Srbija i Kosovo jednog dana naći svoj put do EU kao nezavisne države.

"Zato … je dijalog između ove dve države preduslov za taj put", rekao je on. "Nezavisnost Kosova je neopoziva. Vaša nezavisnost ne može se dovoditi u pitanje; to je istorijski korak koji niko ne može da promeni i koji bi svi trebalo da prihvate."

Bivši specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a za Kosovo, Kušner je ukazao na ogromne izazove koje je zemlja prevazišla da bi stigla do nezavisnosti, dodajući da je pomirenje između Kosova i Srbije moguće.

Predsednik skupštine Jakup Krasnići rekao je da kosovske institucije prolaze kroz reforme precizirane Ahtisarijevim planom i ukazao na saradnju sa Međunarodnom civilnom kancelarijom i EULEKS-om.

Poseta je okončana u dramatičnom tonu kada je srpski novinar -- Budimir Ničić iz Glasa Amerike -- postavio Kušneru pitanje oko njegove moguće uloge u krijumčarenju ljudskih organa otetih žrtava iz vremena sukoba na Kosovu 1999. godine.

Kušner je oštro odgovorio Ničiću: "Da li ste vi bolesni … trebalo bi da konsultujete doktora; ne govorite takve gluposti."

Tu uvredu je u utorak osudilo Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Nastavak na Southeast European Times...






Povezane vesti

Predrag Simić: Kušner doneo poruku EU

Izvor: Glas javnosti, 03.Mar.2010

BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador Srbije u Francuskoj Predrag Simić smatra da je šef francuske diplomatije Bernar Kušner zvaničnicima u Beogradu preneo poruku na koji način bi članice EU koje su priznale Kosovo bile spremne da prihvate kandidaturu Srbije...- Poruka...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.