Francuske trupe ugrožene? Makron preti

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 17:09

Francuske trupe ugrožene? Makron preti

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je spreman da "podrži sankcije protiv počinilaca opasnog puča u Nigeru".

Prethodno je njegov ministar spoljnih poslova rekao da preuzimanje vlasti nije definitivno.

Francuska je u Nigeru oformila glavno bazno mesto za dugogodišnje operacije protiv pobunjenih islamističkih militanata u regionu Sahela, preneo je Rojters.

Francuska ima oko 1.500 vojnika u zemlji, koji podržavaju lokalnu vojsku, nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što su se mnogi povukli iz susednog Malija i Burkine Faso zbog tamošnjih državnih udara.

Ako uspe puč u Nijameju, koji se dogodio u sredu, francuske trupe možda bi bile prinuđene da se povuku i odatle, kažu diplomate i analitičari.

Puč je već sutradan naišao na široku osudu, a francuski predsednik rekao je da će podržati zapadnoafrički regionalni blok ECOVAS ako odluči da uvede sankcije.

"Ovaj državni udar je potpuno nelegitiman, izuzetno opasan za Niger, Nigerijce i ceo region", rekao je Makron novinarima u Papui Novoj Gvineji.

Francuski zvaničnici istakli su da još uvek nije jasno ko je trenutno glavni u Nigeru, uprkos tome što se vojni lider u četvrtak pojavio kao vođa zaverenika.

"Kada govorim o pokušaju državnog udara, to je zato što ne smatramo da su stvari definitivne", navela je ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona.

Makron je rekao da je razgovarao sa predsednikom Nigera Mohamedom Bazumom, koji se nalazi u svojoj palati, i pozvao da bude vraćen na funkciji.

Francuska ima dodatnih 1.000 vojnika stacioniranih u Čadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MAKRON BESAN, NOVE GLAVOBOLJE ZA PARIZ: Francuske trupe ponovo ugrožene, neko ih istiskuje iz Afrike?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jul.2023

Francuska ima oko 1.500 vojnika u Nigeru..Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je spreman da "podrži sankcije protiv počinilaca opasnog puča u Nigeru". Prethodno je njegov ministar spoljnih poslova rekao da preuzimanje vlasti nije definitivno...Francuska je u Nigeru oformila glavno...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.