Francuska firma suspendovana zbog konjetine, hapšenja u Britaniji

Izvor: Blic, 14.Feb.2013, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska firma suspendovana zbog konjetine, hapšenja u Britaniji

Francuska kompanija za preradu mesa "Spanžero" izgubila je danas dozvolu za rad jer je prodavala meso označeno kao govedina, iako je znala da bi to mogla da bude konjetina. U međuvremenu, u Velikoj Britaniji uhapšena su trojica muškaraca zbog umešanosti u prodaju konjskog mesa.

Francuske vlasti suspendovale su dozvolu za rad ove firme tokom sprovođenja opsežnih istražnih radnji, saopštio je ministar za potrošačka pitanja Benoa Amon.

Pročitajte još >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Konjsko meso u “goveđim” hamburgerima u Britaniji Umesto francuske govedine - rumunska konjetina Istraga u Rumuniji zbog prodaje konjskog mesa u Britaniji

"Spanžero" je deo prehrambenog lanca koji je prodavao konjetinu kao govedinu u najmanje 12 evropskih zemalja. Francuska kompanija odbacila je sve optužbe i napomenula da je bila uverena da vrši prodaju goveđeg mesa.

Velika Britanija je krajem januara prva prijavila prisustvo konjskog mesa u pakovanjima govedine, ali je kasnijom istragom utvrđeno da sličnih proizvoda ima u Irskoj, ali i u ostalim evropskim državama, uključujući Francusku i Švedsku.

Analitičari navode da su ispitivanja ukazala na zamršeni put kojim prehrambeni proizvodi idu od proizvođača do potrošača.

Troje uhapšenih u Britaniji zbog skandala

Britanska policija uhapsila je danas trojicu muškaraca koji se dovode u vezu sa skandalom oko prodaje konjskog mesa kao goveđeg u trgovinskim lancima u Evropi.

Dvojica uhapšenih radila su u klanici u Velsu, koju su prethodnih dana posetili inspektori britanske Agencije za bezbednost hrane. Treći osumnjičeni uhapšen je u Zapadnom Jorkširu.

Agencija za bezbednost hrane u Velikoj Britaniji u utorak je zadržala svo meso iz dve sporne klanice, dok se ne utvrdi verodostojnost dokumentacije. Sva trojica uhapšenih biće saslušana u policiji.

Evropska policijska služba Evropol uključena je u istragu koja se vodi u nekoliko zemalja EU. Oni bi trebalo da utvrde na koji način je goveđe meso zamenjeno jeftinijim konjskim i ko je sve bio umešan u taj međunarodni kriminalni lanac.

Povezane vesti: Švajcarski Kop otkrio konjsko meso u lazanjama, EU poziva na DNK kontrolu Rumunija najavila istragu o spornoj konjetini Umesto francuske govedine - rumunska konjetina Halal hrana u zatvorima u Britaniji sadrži svinjetinu Konjsko meso u “goveđim” hamburgerima u Britaniji

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Trojica uhapšena zbog umešanosti u prodaju konjskog mesa

Izvor: Beta, 14.Feb.2013

LONDON, 14. februara 2013. (Beta) - Britanska policija uhapsila je u četvrtak trojicu muškaraca koji se dovode u vezu sa skandalom oko prodaje konjskog mesa kao govedjeg u trgovinskim lancima u Evropi...Dvoj..

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.